Διαρροή σημειώθηκε στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Isar II στη νότια Γερμανία, όπως ενημέρωσε η διαχειρίστρια εταιρεία το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας. Η διαρροή δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της εγκατάστασης, ωστόσο θα απαιτηθούν εργασίες επισκευής

Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι απαραίτητο να γίνει συντήρηση διάρκειας μίας εβδομάδας, τον Οκτώβριο.

Στο διάστημα αυτό οι εργασίες του σταθμού θα πρέπει να διακοπούν, εφόσον πρόκειται να συνεχίσει τη λειτουργία του και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ως εφεδρική πηγή ενέργειας τα πυρηνικά εργοστάσια αυτόν τον χειμώνα.

«Φιλί ζωής» στους πυρηνικούς σταθμούς

Ο Isar 2, στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, είχε προγραμματιστεί να τεθεί εκτός λειτουργίας στο τέλος του έτους στο πλαίσιο του σχεδίου της Γερμανίας για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη βουτιά στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία προκάλεσαν αλλαγή πολιτικής, με το Βερολίνο να σχεδιάζει τώρα να διατηρήσει δύο από τους τρεις εναπομείναντες αντιδραστήρες της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του Isar 2, σε ετοιμότητα μέχρι το επόμενο έτος.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στον πυρηνικό σταθμό, διάρκειας μίας εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών η λειτουργία του σταθμού θα σταματήσει εντελώς.

«Στον αέρα» ο σχεδιασμός

Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι θα μπορούσε να συμφωνηθεί με την κυβέρνηση ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στο Isar 2 να συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Γερμανίας με ηλεκτρική ενέργεια μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

«Λόγω των απαραίτητων χρόνων παράδοσης, ωστόσο, είναι πλέον αναγκαίο οι συνεχιζόμενες πολιτικές συζητήσεις να οδηγήσουν γρήγορα σε ένα σαφές αποτέλεσμα (…) το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας δήλωσε ότι από κοινού με το υπουργείο Οικονομίας «εξετάζει τη νέα κατάσταση και τις επιπτώσεις της στο σχεδιασμό» για την διατήρηση του Isar 2 ως ενεργειακή εφεδρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια