
Προς την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από δύο χρόνια οδεύει η μετοχή της Ford Motor, καθώς η αγορά αντέδρασε έντονα στην επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών εκτιμήσεων της μεγάλης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα η εταιρεία ομολόγησε πως «βλέπει» ένα πλήγμα τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων λόγω της εκτίναξης του κόστους.
Η εταιρεία, με έδρα το Μίτσιγκαν, ανακοίνωσε πως περιμένει πως τα κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσουν μεταξύ των 1,4 και 1,7 δισ. δολαρίων, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των περίπου 3 δισ. δολαρίων. Αιτία τα προβλήματα και οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το ντόμινο των ανατιμήσεων που προκαλεί η αύξηση του πληθωρισμού με αποτέλεσμα την αντίστοιχη εκτίναξη των κόστους παραγωγής.
Διαβάστε επίσης: Υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες η δημόσια προσφορά της Porsche
Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία έχει ένα απόθεμα περίπου 40.000-45.000 οχημάτων, κυρίως φορτηγών, τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει άμεσα προς πώληση, καθώς στερούνται κάποιων ανταλλακτικών που καθυστερούν λόγω των ελλείψεων.
Γκρεμίστηκε η μετοχή
Η ανακοίνωση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έντονους τριγμούς στη μετοχή της που βρέθηκε να χάνει έως και 9,8%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιούνιο του 2020.
Το αρνητικό κλίμα συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές των εταιρειών του κλάδου, με την GM να υποχωρεί κατά 4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την Stellantis (ιδιοκτήτρια των Fiat και Chrysler) να χάνει 2,2% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
Πάντως, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν άλλαξε το guidance αναφορικά με τις συνολικές επιδόσεις της χρονιάς, προβλέποντας κέρδη προ φόρων μεταξύ 11,5 και 12,5 δισ. δολάρια.


Latest News

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες