Υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες η αρχική δημόσια προσφορά ύψους 9,4 δισ. ευρώ της Volkswagen για την εισαγωγή της θυγατρικής της, Porsche, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Το βιβλίο προσφορών, το οποίο άνοιξε μόλις το πρωί της Τρίτης, καλύφθηκε πολλές φορές σε όλο το εύρος τιμών, από 76,50 έως 82,50 ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η περίοδος προσφοράς για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου και είναι ανοικτή σε επενδυτές στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Τέσσερις βασικοί επενδυτές, η Qatar Investment Authority, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, η T. Rowe Price και η ADQ, έχουν δεσμευτεί από κοινού να αναλάβουν έως και 3,7 δισ. ευρώ από την ΑΜΚ.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, πιστεύουμε ότι η Porsche AG, με το ισχυρό επιχειρηματικό της μοντέλο και τις συναρπαστικές οικονομικές επιδόσεις της, είναι έτοιμη να ξεκινήσει την ΑΜΚ της», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου η έναρξη διαπραγμάτευσης

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης έχει οριστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου. Στο ανώτερο άκρο του εύρους τιμών της Porsche, η ΑΜΚ θα αποτιμήσει την κατασκευάστρια εταιρεία του σπορ αυτοκινήτου 911 στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο συγκρίνεται με περίπου 92 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μητρική VW που παράγει περίπου 10 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αποτελεί μια σημαντική κίνηση για την αυτοκινητοβιομηχανία, σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές αγορές δεν φαίνεται να παρουσιάζουν τις καλύτερες ευκαιρίες για εταιρείες που θέλουν να προχωρήσουν σε αρχική δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Αυτό συμβαίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την ήπειρο, τα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια για την καταπολέμηση του πολύ υψηλού πληθωρισμού και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Volkswagen νωρίτερα τον Σεπτέμβριο με τον μεγαλύτερο μέτοχο της Porsche SE, το 25% συν μία κοινή μετοχή της εταιρείας σπορ αυτοκινήτων, μετοχές που έχουν δικαιώματα ψήφου, θα πάει στην Porsche SE στην τιμή των προνομιούχων μετοχών συν επιπλέον ποσοστό (premium) 7,5%. Η Porsche SE θα χρηματοδοτήσει την απόκτηση των κοινών μετοχών με κεφάλαιο έως 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρεται.

Τελικός στόχος είναι η Volkswagen AG και η Porsche SE να κατέχουν από κοινού όλες τις κοινές μετοχές της Porsche AG σε ποσοστό 75% μείον μία μετοχή. Συνολικά, το 75% μείον μία κοινή μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Porsche AG θα ανήκει στη Volkswagen AG μετά την αρχική δημόσια προσφορά.

Η Porsche SE θα κατέχει το 12,5% συν μία κοινή μετοχή του συνολικού κεφαλαίου της Porsche AG ενώ το Κατάρ θα κατέχει το 2,5% Το υπόλοιπο 10% θα κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά (free-float).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή