Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να λάβουν περισσότερο αμυντικές θέσεις μετά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και τη δέσμευση της για μεγαλύτερες αυξήσεις στο μέλλον.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,07% στις 7.160 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,69% στις 12.551 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,28% στις 5.953 μονάδες.

Η Fed

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τις υπόλοιπες παγκοσμίως, είναι η δέσμευση των αμερικανών αξιωματούχων της Federal Reserve ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια έως και το 4,6% το 2023, προκειμένου να κερδίσουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Αυτή η δέσμευση όμως ενίσχυσε τους φόβους στη Wall Street ότι η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση.

Όπως σχολιάζει η Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν αμυντικοί εν μέσω της επίμονης αστάθειας της αγοράς φέτος. Οι αμυντικές μετοχές έχουν «ανταμείψει» τα χαρτοφυλάκια φέτος, με την τάση να είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου η αγορά γίνει πιο ανοδική, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Credit Suisse χανει 3%, μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η ελβετική τράπεζα έχει καταρτίσει σχέδια να διαχωρίσει την επενδυτική του τράπεζα στα τρία, επιδιώκοντας να πουλήσει κερδοφόρες μονάδες προκειμένου να αποτρέψει μια επιζήμια αύξηση κεφαλαίου μετά από τρία χρόνια συνεχών σκανδάλων.

Και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Σήμερα η προσοχή θα στραφεί στην Τράπεζα της Αγγλίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, με αμφότερες να αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Isabel Schnabel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές