Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, καθώς επηρεάστηκαν και αυτές με τη σειρά τους από την αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία και σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις. Αρνητικά, επίσης, λειτούργησε η επιβεβαίωση της πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Οι δείκτες

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 1,82%, με τον δείκτη Hang Seng Tech να χάνει 2,13%. Ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε 0,36% και ο Shenzhen Component σημείωσε απώλειες 0,7%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία διολίσθησε κατά 0,48% και ο δείκτης Topix υποχώρησε 0,2%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 0,52% και ο Kosdaq έχασε 0,46%. Η αγορά της Αυστραλίας ήταν κλειστή λόγω αργίας.

Πίεση από τη Fed

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως και τα επίπεδα του 4,6% το 2023, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψή της. Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan εκτίμησε ότι η σύσφιξη της πολιτικής της Fed είναι πιθανό να κρατήσει υπό πίεση τα ασιατικά περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Τα ασιατικά περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ειδικά οι εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, θα παραμείνουν υπό πίεση βραχυπρόθεσμα μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με τον Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς APAC στην JPMorgan Asset Management. Ο Tai πρόσθεσε ότι η ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί, αλλά η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες κεντρικές τράπεζες της Ασίας – με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία – θα συμβάλει στον περιορισμό της έκτασης της υποτίμησης των ασιατικών νομισμάτων.

Ιαπωνία

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερή πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, προκαλώντας μεγαλύτερη αποδυνάμωση του γιεν. «Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει ανακάμψει καθώς η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι επηρεάζεται από παράγοντες όπως η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων», ανέφερε στην ανακοίνωση της η Bank of Japan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές