Στα 3,597 δισ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Βιοχάλκο το α΄εξάμηνο του 2022, αυξημένος κατά 45% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021 (2,489 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα αποτελέσματα αποτυπώνουν «την άνοδο της ζήτησης σε όλους τους κλάδους, την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών μετάλλων, καθώς και τον αντίκτυπο του πληθωριστικού περιβάλλοντος».

Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 355 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 (έναντι 196 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου 2021). Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 49,7 εκατ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2022 (έναντι 45,7 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2021).

Διαβάστε ακόμα: Έτοιμος ο σχεδιασμός για το πάρκο της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Βιοχάλκο για την περίοδο ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 137 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του κλάδου αλουμινίου, της σταθερής ανάπτυξης του κλάδου καλωδίων και των βελτιωμένων επιδόσεων του κλάδου χάλυβα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο ανήλθαν σε 163 εκατ. ευρώ (108 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), κυρίως λόγω του επενδυτικού προγράμματος του κλάδου αλουμινίου που περιλαμβάνει το προηγμένο ψυχρό έλαστρο έξι ραούλων και την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής, τις επενδύσεις στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και τις επενδύσεις για τη βελτίωση υποδομών του κλάδου χάλυβα.

Διαβάστε ακόμα: Από τη Hellenic Cables το υποβρύχιο καλώδιο στη διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας

Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 67% ή 673 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2021, κυρίως ως επακόλουθο της αύξησης των τιμών μετάλλων και της πίεσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξη των εταιριών.

Ο καθαρός δανεισμός των εταιριών της Βιοχάλκο αυξήθηκε σε 2,196 δισ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2021: 1,684 δισ. ευρώ) πριν από την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, κυρίως λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης. Μετά την αναπροσαρμογή βάσει του ΔΠΧΑ 16, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 2,175 δισ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2021: 1,664 δισ. ευρώ).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αστάθεια, αυξανόμενες τιμές ενέργειας, πληθωρισμό, διακυμάνσεις στο κόστος των υλικών, καθώς και από δυσλειτουργίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτυχημένη τοποθέτηση των εταιριών στις αντίστοιχες αγορές τους, η αυξημένη παραγωγική δυναμικότητά τους μετά τα πρόσφατα επενδυτικά προγράμματα, το αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών, η ισχυρή ροή εξασφαλισμένων αναθέσεων σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για διατήρηση υψηλών επιπέδων αποδοτικότητας, είναι παράγοντες που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των δυνητικών αρνητικών επιπτώσεων αυτών των τάσεων. Οι εταιρίες της Βιοχάλκο θα συνεχίσουν να βελτιστοποιούν την παραγωγική δυναμικότητά τους και τα χαρτοφυλάκια προϊόντων τους προχωρώντας σε στοχευμένες επενδύσεις. Τέλος, οι εταιρίες συνεχίζουν να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά βιώσιμων προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, τα οποία αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο ποσοστό των προϊόντων τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις