Ενεργειακή κρίση, πόλεμος, υψηλός πληθωρισμός και ένας δύσκολος χειμώνας ενόψει συνθέτουν το σκηνικό στην Ευρώπη, με τις αγορές να καταρρέουν, το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά και τα νοικοκυριά να δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μια σειρά μέτρων στήριξης, η ενωμένη Ευρώπη αναζητεί ακόμα «μια κοινή απάντηση στην κρίση» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να ανακόψει το πληθωριστικό ράλι.

Διαβάστε επίσης – Το χειρότερο sell off για την αγορά ομολόγων από το 1949

Την ερχόμενη Παρασκευή η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα καταγραφεί ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ.

Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν νέο υψηλό όλων των εποχών για τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Η διάμεση πρόβλεψη είναι 9,7% ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν διψήφιο ποσοστό.

Την ίδια ώρα μια σειρά από στοιχεία για το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα και τη μεταποίηση υποδηλώνουν ότι η χώρες του ευρώ βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης.

Διαβάστε επίσης – Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Η Ευρωπαία Τραπεζίτης Κριστίν Λαγκάρντ και οι ομόλογοί της (τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο) έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής ξεκάθαρα στο δίλημμα «πληθωρισμός ή ύφεση», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η χαλιναγώγηση των τιμών αποτελεί προτεραιότητα ακόμα και σε βάρος της ανάπτυξης.

Έτσι η ΕΚΤ προσάρμοσε τον ρυθμό της από την παραδοσιακή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στην αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα η κ. Λαγκάρντ είπε ότι επιτόκια πρέπει να αυξηθούν γρήγορα, ενδεχομένως σε περιοριστικό επίπεδο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εδραιωθεί ο πληθωρισμός στην οικονομία.

Ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι σημαντικός για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%, εξήγησε η Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Κύρια προτεραιότητα είναι ο πληθωρισμός – Τι είναι το «ουδέτερο επιτόκιο»

«Η προσαρμογή του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων είναι ένα βασικό εργαλείο για να σηματοδοτήσουμε την αποφασιστικότητά μας να εκπληρώσουμε την εντολή μας και να διατηρήσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκρατημένες», ανέφερε σε ομιλία της. «Το να κινούμαστε ταχύτερα στην αρχή του κύκλου αυξήσεων μεταδίδει σαφώς τη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», πρόσθεσε.

Τα περιστέρια πέταξαν μακριά

Με τα περιστέρια στην ΕΚΤ να έχουν πλέον πετάξει μακριά, το στοίχημα πλέον για τις αγορές είναι πόσο μακριά θα φτάσει η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της σε περίπου έναν μήνα: αν δηλαδή θα συνεχίσει μια την επιθετική αύξηση των 75 μονάδων βάσης ή θα προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά, τολμώντας αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Στο ευρωκοινοβούλιο

Αυτό το σκηνικό, μαζί με οποιεσδήποτε επιπτώσεις πολιτικής από τις ιταλικές εκλογές την Κυριακή, θα αποτελέσουν σίγουρα το κυρίαρχο θέμα για την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ όταν θα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Κι αυτό γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δεχθεί ερωτήσεις αναφορικά με το ύψος που θα φτάσουν τα επιτόκια, αλλά και ποιους άλλους τρόπους μελετά η ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπίσει  αυτή την ζοφερή κατάσταση.

Έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων παρά τις ζοφερές προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε από τη πλευρά της την περασμένη Πέμπτη το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Σε συνέντευξή της στη γερμανική ιστοσελίδα t-online που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η κ. Σνάμπελ θεωρεί πιθανότερο σενάριο για την οικονομία της ευρωζώνης να παραμείνει στάσιμη και όχι να διολισθήσει σε ύφεση. Ωστόσο, για τη Γερμανία αναφέρει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αποφύγει τελικά τη συρρίκνωση.

Μάλιστα, σε μια ζοφερή πρόβλεψη αναφέρει ότι ο πληθωρισμός – ήδη ο ταχύτερος από την κυκλοφορία του ευρώ και σχεδόν πενταπλάσιος του στόχου 2% της ΕΚΤ – μπορεί να μην έχει κορυφωθεί ακόμη.

Διαβάστε επίσης – Τέλος το «υπό το μηδέν»: Η Ευρώπη εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός σηκώνει κεφάλι

Η συνεδρίαση του Οκτωβρίου

Επίσης, υπογράμμισε ότι δεδομένης της ανησυχίας ότι όλο και περισσότεροι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα πάνω από τον στόχο , είναι «ακόμη πιο σημαντικό» να σταλούν σαφή μηνύματα από την ΕΚΤ.

Τα σχόλια της Σνάμπελ έρχονται λίγα 24ωρα μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη και περίπου πέντε εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ: «Υποθέτω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή του», δήλωσε η Σνάμπελ και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Αποφασίζουμε συνεδρία με συνεδρία βάσει αξιολόγησης όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων».

Ο ΟΟΣΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο και τα στοιχεία για τις οικονομικές προοπτικές που θα δημοσιεύσει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή