Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι η γηραιά ήπειρος όχι μόνο εισέρχεται σε μια βαθιά ύφεση, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια της οποίας είναι άγνωστοι στη σκιά της ενεργειακής κρίσης που απλώνεται στις μεγαλύτερες οικονομίες της. Αρνητικά επέδρασε και η αβεβαιότητα γύρω από τις ιταλικές εκλογές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,3%, με όλους τους κλάδους του να καταγράφουν ισχυρές απώλειες. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,97% στις 7.018 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,97% στις 12.284 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,28% στις 5.783 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Συνεχίζει πτωτικά για τέταρτη μέρα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν μια έντονα πτωτική εβδομάδα, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια σε ολόκληρο τον κόσμο απειλούν να περιορίσουν δραστικά την οικονομική ανάπτυξη, επιβαρύνοντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 3%, η πτώση του DAX έφτασε στο 3,6%, ενώ ο CAC 40 έχασε 4,8%.

Πίεση και στην αγορά ομολόγων

Επίσης, το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού δέχθηκε νέες πιέσεις μετά τη δημοσιοποίηση νέας έρευνας σύμφωνα με την  οποία, η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση. Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας αυξήθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, και διαμορφώνεται στο 2,11%.

Η κατάσταση στη Γερμανία έχει ανησυχήσει πολύ τις αγορές, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την παροχή επείγουσας οικονομικής στήριξης σε δεκάδες περιφερειακούς κρατικούς παρόχους ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η κρατικοποίηση της Uniper, με την ενεργειακή κρίση να απειλεί πλέον μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η HSBC ανέφερε σήμερα ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι ζοφερές, καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού και ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. «Θα προειδοποιούσα να μην αγοράσουν οι επενδυτές την Ευρώπη λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και των μεταβολών των επιτοκίων», σύστησε η HSBC.

Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση

Η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η μεταποίηση επλήγη ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές μένουν σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ο δείκτης Purchasing Managers’ Index (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας που ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε πιθανότητα 60% για ύφεση στην ευρωζώνη μέσα σε ένα χρόνο. ECILT/EU. Η συνολική ζήτηση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ήπειρος διερχόταν το δεύτερο κύμα της COVID-19.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε χαμηλά διμήνου μετά από 5 εβδομάδες πτωτικής πορείας

Μετά από πέντε εβδομάδες συνεχούς πτώσης, το ελληνικό χρηματιστήριο παραδόθηκε σήμερα, χάνοντας μετά από δύο μήνες και πάλι τις 800 μονάδες. Μάλιστα, η πολιορκία ήταν τέτοια, που από τη “μανία” των πωλητών δεν γλίτωσαν ούτε τα ομόλογα, με το ελληνικό δεκαετές πλέον να βρίσκεται στο 4,67%, προσεγγίζοντας το επικίνδυνο ορόσημο του 5%.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση με πτώση 2,39% στις 798,11 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 61,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες του γενικού δείκτη έφτασαν το 4,55%, ενώ συμπληρώθηκε η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα. Και μετά από αυτό το σερί, η αγορά δεν κατάφερε να εξαλείψει την απροθυμία που κατέχει τους αγοραστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές