Υψηλό είναι το ρίσκο υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει στραμμένη την προσοχή της στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, παραδέχτηκε σε δηλώσεις της σήμερα η νέα επικεφαλής της Boston Fed, Σούζαν Κόλινς.

Στη πρώτη δημόσια ομιλία της σε τοπική εκδήλωση στη Βοστώνη, η κυρία Κόλις στάθηκε στην πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην προσπάθεια της να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, που έχουν επεκταθεί σε όλους τους κλάδους και έχουν αποκτήσει… ισχυρές ρίζες.

Διαβάστε επίσης: Μπόστιτς-Fed: Αισιόδοξος για μικρό πλήγμα στην απασχόληση από την άνοδο των επιτοκίων

Στην τροχιά προς την επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στο όριο του 2%, ο στόχος είναι μόλις μια μετριοπαθής επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξη και ένας κάπως αυξημένος δείκτης ανεργίας. Όμως, η αμερικανική οικονομία είναι ευάλωτη απέναντι σε ένα πιο ισχυρό πλήγμα.

Εξωτερικά σοκ 

«Ένα σημαντικό οικονομικό ή γεωπολιτικό γεγονός θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, καθώς (η Fed) προχωρεί την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής» επεσήμανε η κυρία Κόλινς, που είναι η πρώτη Αφροαμερικανική στο τιμόνι μιας από τις 12 περιφερειακές Fed και η πρώτη που εντάσσεται στις τάξεις της FOMC, έχει φέτος δικαίωμα ψήφου για την λήψη των αποφάσεων του συμβουλίου.

«Περιμένω πάντως σίγουρα πως η τροχιά σταθεροποίησης των τιμών θα απαιτήσει μια υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης της απασχόλησης και μια άνοδο του δείκτη ανεργίας» πρόσθεσε.

Θυμίζουμε πως προ ημερών το συμβούλιο της Fed προχώρησε σε μια ακόμη πολύ δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, αναγνωρίζοντας πως η επιχείρηση καταπολέμησης του πληθωρισμού θα συνοδευτεί με «πόνο» για την οικονομία.

Οι traders βλέπουν σε ποσοστό 70% τις πιθανότητες για μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC, στις αρχές Νοεμβρίου.

Η κυρία Κόλινς, που έχει ένα PhD στα οικονομικά, ανέλαβε την προεδρία της Boston Fed από την 1η Ιουλίου. Παλαιότερα έχει εργαστεί ως ακαδημαϊκός με ειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές, το εμπόριο και τις ισοτιμίες, ενώ είχε διατελέσει και διευθυντικό στέλεχος της Chicago Fed για εννέα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή