Στα επίπεδα των 790 μονάδων «κράτησε» το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς αν και κατάφερε να απορροφήσει σημαντικές πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά, δεν μπόρεσε να αλλάξει την τελική του αρνητική εικόνα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 791,42 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 68 εκατ. ευρώ.

Απόλυτα συνδεδεμένο και σήμερα το ΧΑ με τις διεθνείς αγορές, όπου το ενεργειακό μέτωπο της Ευρώπης προκάλεσε έντονες αναταράξεις. Και σαν να μην έφταναν οι κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου (λόγω των εκρήξεων), ήρθε να προστεθεί σήμερα και η παρέμβαση της Bank of England στην αγορά ομολόγων για να εντείνει τη μεταβλητότητα εντός και εκτός συνόρων.

Νευρικότητα

Η ροή των πληροφοριών σε αυτά τα μέτωπα άλλωστε έχει διατηρήσει τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα των αγορών σε υψηλά επίπεδα και από αυτό το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην εταιρική κερδοφορία εντείνονται, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εισηγμένες έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν σημαντικά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τελικά το ΧΑ κατάφερε να ενεργοποιήσει για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα τις στηρίξεις στη ζώνη των 785 μονάδων, αφού ανέτρεψε το ενδοσυνεδριακό -1,9%, αλλά δεν κατάφερε να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας δέχτηκε νέες πιέσεις, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχει αυτό και στον δανεισμό των εισηγμένων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε το 5%, από  2,9% μόλις στις αρχές Αυγούστου σημειώνοντας το ίδιο διάστημα αύξηση 72,5%.

Τα σενάρια

Πάντως, τεχνικά, όπως αναφέρει η Trader24, το χαμηλό της κίνησης στις 785 μονάδες ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί σε εβδομαδιαίο view, καθότι εφόσον η εβδομάδα κλείσει πάνω από εδώ, απομακρύνεται ο προσώρας κίνδυνος διάσπασης της μακροπρόθεσμης ανοδικότητας που συντηρείται εδώ και 2μιση έτη, με παράλληλη θέση εξόδου από βαριές αγοραστικές θέσεις. Στο αρνητικό σενάριο συνέχισης της έντονης πτώσης, η επόμενη στάση φαίνεται στις 770 μονάδες που συνιστούν εξάλλου και το κάτω όριο της υφιστάμενης πτωτικότητας με άξονα την αδυναμία τον Αύγουστο να καταγραφούν νέα υψηλά κίνησης, στη ζώνη των 900.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Coca Cola δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 4,08%, με την Πειραιώς, την Εθνική, την Aegean, την Eurobank και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με σημαντική πτώση. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν και ΕΛΧΑ. Στον αντίποδα θετικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ περισσότερες στηρίξεις έδωσαν τα ισχυρά κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Jumbo και Motor Oil.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών