Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς παίρνουν τη σκυτάλη του νέου πτωτικού κύματος από τις ασιατικές αγορές, με το κλίμα να παραμένει αρνητικό μετά και τις νέες εκτιμήσεις ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,1%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,81% στις 6.858 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,43% στις 11.965 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,60% στις 5.661 μονάδες.

Το τοπίο

Το μακροοικονομικό τοπίο θα παραμείνει «αρκετά δύσκολο» στην Ευρώπη για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τον Neil Veitch, διευθυντή επενδύσεων της SVM Asset Management. Ενεργειακή κρίση, πόλεμος, υψηλός πληθωρισμός και ένας δύσκολος χειμώνας ενόψει συνθέτουν το σκηνικό στην Ευρώπη, με τις αγορές να πιέζονται, το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά και τα νοικοκυριά να δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού θα ωθήσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, φόβοι που έχουν επιδεινωθεί από τις πιο επιθετικές δηλώσεις από αξιωματούχους της Federal Reserve.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης ξεκινήσει μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, παρά το γεγονός ότι η περιοχή υποφέρει από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την ενεργειακή κρίση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα μάκρο της ημέρας, o γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK υποχώρησε απότομα στο -42,5 τον Οκτώβριο, από το αναθεωρημένο χαμηλότερο των -36,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας σε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό.  Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -39 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders