Οι συνεχιζόμενοι τριγμοί στη βρετανική αγορά ομολόγων και τη στερλίνα, όπως και η έντονη κριτική που δέχτηκε και η ίδια η κεντρική τράπεζα για τη διστακτικότητα της, ανάγκασαν τελικά την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να προχωρήσει σήμερα σε παρέμβαση στην αγορά ομολόγων προσπαθώντας να κατευνάσει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η BoE ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους για όσο χρειαστεί για να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συνάμα με τη στροφή της στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων. Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ακόμη πιο δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και της μείωσης της ροής χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Διαβάστε επίσης: Η βρετανική κρίση αυξάνει το ρίσκο παγκόσμιας ύφεσης 

«Η Τράπεζα θα προχωρήσει σε προσωρινές αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων από τις 28 Σεπτεμβρίου» ανέφερε η Τράπεζα, προσθέτοντας δε, πως οι αγορές θα συνεχιστούν σε όποιο κλίμακα χρειαστεί και κριθεί αναγκαίο για να φέρει αποτέλεσμα. «Εάν η δυσλειτουργία στην αγορά συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης και μείωση της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», ανέφερε.

Καθυστερημένη απάντηση

Η κίνηση της BoE που πήγε αρκετά βήματα πιο μακριά από την χλιαρή καθησυχαστική δήλωση της Δευτέρας, στην οποία επεσήμανε πως παραμένει στις επάλξεις για να παρέμβει, αφήνοντας τις αγορές να διερωτώνται τι άλλο περιμένει, έδωσε αμέσως ανάσες στην ταλαιπωρημένη αγορά ομολόγων. Ενδεικτικά η απόδοση του 30ετούς σημείωσε πτώση άνω των 75 μονάδων βάσης, αφού νωρίτερα είχε εκτοξευτεί πάνω από το 5% αγγίζοντας υψηλό είκοσι ετών. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε επίσης από το 4,59% στο 4,1%.

Αντιστοίχως και οι βρετανικές μετοχές περιόρισαν αισθητά τις απώλειες τους, με τον FTSE 100 να πέφτει αυτή την ώρα μόλις κατά 0,36% στις 6.959 μονάδες. Ωστόσο, η αγορά συναλλάγματος δεν εντυπωσιάστηκε με τη στερλίνα να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου στο 1,055, καθώς σημαντικό τμήμα των επενδυτών επέμενε και επιμένει στην ανάγκη έκτακτης αύξησης των επιτοκίων. Τη Δευτέρα, η ισοτιμία έφτασε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στα 1,03 δολάρια.

Η BoE, τη Δευτέρα, είχε υποστηρίξει πως πρόθεση της είναι να περιμένει κανονικά μέχρι το συμβούλιο του Νοεμβρίου προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Σήμερα άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και πάλι δεν το τόλμησε.

Καλύπτει την κυβέρνηση 

Πάντως, πολλοί οικονομολόγοι άσκησαν κριτική κατά της κεντρικής τράπεζας, όχι για την καθυστερημένη αντίδραση της, όσο κυρίως διότι κλήθηκε να καλύψει τη ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση, με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της. Οι ίδιοι αναλυτές σχολίασαν πως η Τράπεζα θα έπρεπε να αντιδράσει ευθέως στις πληθωριστικές συνέπειες που θα δημιουργήσει το λανθασμένο κυβερνητικό πλάνο. «Η απόφαση (παρέμβαση) της BoE ήταν απίστευτη, αναγκαία και βαθιά ανησυχητική» σχολίασε ο Κρίσνα Γκούχα της Evercore, μιλώντας στους Financial Times.

Στο στόχαστρο το οικονομικό επιτελείο 

Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση δέχτηκε νέο γύρο άκρως επικριτικών σχολίων για την οικονομική στρατηγική που ανακοίνωσε, αυτή τη φορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –σε μια άκρως σπάνια παρέμβαση του προς προηγμένη οικονομική δύναμη- και τον οίκο αξιολόγησης Moody’s που κάλεσαν το Λονδίνο να αντιστρέψει τις εξαγγελίες που έκανε.

Το οικονομικό επιτελείο της Τρας δεν δείχνει, ωστόσο, να πτοείται ακόμη, επιμένοντας στην ορθότητα του σχεδιασμού του και ρίχνοντας την ευθύνη για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στους κλυδωνισμούς που καταγράφονται στις αγορές διεθνώς και όχι μόνο ειδικά στη βρετανική αγορά.

«Το υπουργείο Οικονομικών παραμένει δεσμευμένο στο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Τράπεζα για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τις προτεραιότητες του πληθωρισμού» περιορίστηκε να δηλώσει το υπουργείο Οικονομικών, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση της BoE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή