Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι απώλειες των οποίων ξεπέρασαν το 1,5%, με τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ρεκόρ της Γερμανίας, να πυροδοτούν ένα νέο κύμα πωλήσεων που εξανέμισε την όποια θετική επίδραση είχε χτες η παρέμβαση της Bank of England.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,8%, με τον κλάδο των λιανικών πόρων να χάνει 4,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,77% στις 6.881 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατάγραψε πτώση 1,71 % στις 11.975 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,53% στις 5.676 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς

Νικητές και χαμένοι στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Rational σημείωσε άλμα άνω του 15% μέχρ, αφού ο γερμανικός κατασκευαστής ατμόπλοιων και φούρνων combi αύξησε τις προβλέψεις εσόδων από τις πωλήσεις και τα κέρδη του για το 2022. Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Barratt Developments υποχώρησε περισσότερο από 12%.

Σε bear market οι ευρωαγορές

Οι ευρωαγορές φαίνεται ότι βιώνουν τη δική τους bear market, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, κατά το οποίο η ενεργειακή κρίση και ο επίμονος πληθωρισμός έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, βρίσκεται στον «γκρεμό» της ύφεσης, είναι ο σοβαρότερος ανασταλτικός παράγοντας μείωσης της επενδυτικής έκθεσης στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναλυτής Chris Harvey της Wells Fargo αναμένει ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν την πτωτική τους κίνηση βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. «Η άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, η απόκλιση των λιανικών πωλήσεων και η δράση της BOE υποδηλώνουν ότι οι μετοχές θα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση τις επόμενες ημέρες», είπε ανέφερε.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο, καθώς ο ρόλος της ενεργειακής κρίσης είναι καθοριστικός. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 93,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 97,3 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 95 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο 10% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, από 9,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και 7,9% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτη αυξήθηκε κατά 1,9%, από 0,3% προηγουμένως, με τους αναλυτές να είχαν προβλέψει ότι δεν θα ξεπερνούσε το 1,5%. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από την ημέρα που καθιερώθηκε το ευρώ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς έληξαν τα προσωρινά κυβερνητικά μέτρα και με την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται στην Ευρώπη.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπέκυψε στους πωλητές

Εγκλωβισμένο στην διεθνή αβεβαιότητα παρέμεινε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο απογοήτευσε στο τέλος αφού όχι μόνο έχασε τα κέρδη του, αλλά έκλεισε και με απώλειες.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,37% στις 788,46 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 52,5 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές