Εγκλωβισμένο στην διεθνή αβεβαιότητα παρέμεινε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο απογοήτευσε στο τέλος αφού όχι μόνο έχασε τα κέρδη του, αλλά έκλεισε και με απώλειες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,37% στις 788,46 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 52,5 εκατ. ευρώ.

Το «άνοιγμα» της Wall Street, με ισχυρές μάλιστα απώλειες, δημιούργησε νέες αναταράξεις στο ΧΑ, το οποίο αν και προσπάθησε σήμερα να κινηθεί υψηλότερα, τελικά έκλεισε σε αρνητικά εδάφη. Βέβαια, οι ενδοσυνεδριακές επιδόσεις έδειξαν τουλάχιστον ότι οι πωλητές δεν βρίσκονται σε ένα άκρατο και άκριτο risk off, αλλά προσπαθούν να διαχειριστούν και να μειώσουν το κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους. Αγοραστές υπάρχουν, αλλά η επιλεκτικότητα τους, και σε αρκετές φορές η προσπάθεια να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, έχουν στερήσει προς το παρόν το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Καταλύτες

Άλλωστε, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, νομισματική σύσφιξη, αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις με τη γείτονα Τουρκία, είναι μόνο λίγοι από τους καταλύτες που επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία και λειτουργούν ανασταλτικά για τους αγοραστές. Και μπορεί ο Σεπτέμβριος να κλείνει με σημαντικές απώλειες για το ΧΑ, αλλά η σύγκριση με την εικόνα των διεθνών αγορών σαφώς δείχνει ότι η ελληνική έχει καταφέρει να κρατήσει τουλάχιστον τα επίπεδα που άρχισε το τρίτο τρίμηνο.

Έτσι, το ΧΑ έχει καταφέρει να περισώσει την παρτίδα, και παρά την κακή εικόνα στις διεθνείς χρηματαγορές, δείχνει αντοχές. Και όπως επισημαίνει η Trader24, στο τέλος της ημέρας, δεν αλλάζει κάτι στην ανάλυση που θέλει το ΓΔ να έχει τις αντιστάσεις στις 810-815 μονάδες, που μόνο πειστική διάσπαση αυτών θα δώσει καλύτερη κίνηση προς τις 840. Η επόμενη στάση στην πτώση φαίνεται στις 770 μονάδες, με τη Wall Street να προσπαθεί να βρει πατήματα και ένα δολάριο να καταγράφει εκ νέου υψηλά 20ετίας έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις εντοπίστηκαν κυρίως στις Πειραιώς, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και ΔΕΗ, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση σε Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ. Πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Eurobank, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Σαράντης, Coca Cola, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα. Από την άλλη, ο Μυτιληναίος κέρδισε 2,51%, με τις Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ να ακολουθούν με σημαντικά κέρδη. Θετικά έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών