Ανέρρωσε σήμερα η στερλίνα από τα χαμηλά των προηγούμενων ημερών, καθώς η αγορά εμφανίστηκε ανακουφισμένη από την είδηση της συνάντησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας και του υπουργού Οικονομικών με αξιωματούχους του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού, το οποίο θα αναλάβει να μελετήσει τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Πάντως, ο απολογισμός της εβδομάδας είναι κάτι παραπάνω από αρνητικός με το βρετανικό νόμισμα να μετρά τις χειρότερες απώλειες του από το Μάρτιο του 2020.

Σημαντικό ρόλο για να κατευνάσει τις αγορές έπαιξε και η Τράπεζα της Αγγλίας με την παρέμβαση της στη βρετανική αγορά ομολόγων, όμως αναλυτές επισημαίνουν πως είναι νωρίς για να κηρύξει κανείς… λήξη συναγερμού.

Διαβάστε επίσης: Νέα δημοσκόπηση δίνει ιστορικό προβάδισμα στους Εργατικούς, ενώ οι Τόρις καταρρέουν

Εξάλλου και οι Τόρις στο εσωτερικό τους εμφανίζονται νευρικοί, παρά την συσπείρωση τους γύρω από την νέα τους αρχηγό και πρωθυπουργό. Το συνέδριο που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο θα λειτουργήσει επικοινωνιακά ως εργαλείο συσπείρωσης, όμως στα παρασκηνιακά… πηγαδάκια οι συζητήσεις θα αποτυπώνουν τον αυξανόμενο προβληματισμό. Ειδικά δε, μετά το σάλο που προκάλεσε η νέα δημοσκόπηση του YouGov που έδειξε το προβάδισμα των αντιπολιτευόμενων Εργατικών να εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η ψαλίδα έχει ανοίξει στο πρωτοφανές νούμερο των 33 μονάδων, γεγονός που δείχνει πως το… reboot στο οποίο ήλπιζαν οι Τόρις μετά την εκδίωξη του Μπορίς Τζόνσον και την εκλογή της Λιζ Τρας για την ώρα εξελίσσεται σε φιάσκο. Αντιθέτως, η Βρετανία έχει γίνει στόχος δριμύτατων επικριτικών σχολίων από διεθνείς οικονομικούς αναλυτές, αξιωματούχους, τραπεζίτες και θεσμικούς οργανισμούς που αμαυρώνει την εικόνα της και την εικόνα της νέας κυβέρνησης.

Σήμερα η στερλίνα ανέκαμψε κατά 1,1% φτάνοντας έως και στα 1,1234 δολάρια, πριν υποχωρήσει και πάλι γύρω στα 1,116 δολάρια. Όμως, για το σύνολο της εβδομάδας κλείνει με αρνητικό πρόσημο, με τις μεγαλύτερες απώλειες από την άνοιξη του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες