Με απώλειες εισέρχονται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πλέον έχουν μπροστά τους το δύσκολο εξάμηνο που θα κρίνει τις αντοχές της οικονομίας στην ενεργειακή κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1%, με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να υποχωρεί 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,69% στις 6.846 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,04% στις 11.988 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,98% στις 5.706 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται η νέα βελτίωση της στερλίνας, στα επίπεδα προ της πρόσφατης μίνι κρίσης, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ανέτρεψε τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος. Η στερλίνα έφτασε στα 1,1212 δολάρια, μετά την επίσημη ανακοίνωση.

Σε επίπεδο τίτλων, η Credit Suisse υποχωρεί κατά 10%, καθώς η διοίκηση προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι σύντομα θα ανακοινώσει ένα πειστικό πλάνο αναδιάρθρωσης. Οι επαφές της διοίκησης ήρθαν μετά τη φημολογία ότι η ελβετική τράπεζα αναζητά να αντλήσει κεφάλαια, με βάση ένα υπόμνημα του διευθύνοντος συμβούλου του Ούλριχ Κέρνερ.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα της HSBC, οι αλυσίδες εφοδιασμού, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών έχουν αναγκάσει πολλές παγκόσμιες εταιρείες να στραφούν «ουσιαστικά» προς τίτλους που εμφανίζουν ανθεκτικά έσοδα και ανάπτυξη. Σε ένα σκληρό οικονομικό περιβάλλον με πιέσεις ύφεσης, η HSBC ανέφερε ότι οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών στο εξωτερικό μειώθηκαν κάτω από το 50% το 2021, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Αρνητικά επίσης λειτουργεί το γεγονός ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο, σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει τη νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και της Δυτικής Ευρώπης για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η Gazprom δήλωσε ότι δεν έλαβε την άδεια για τις ροές του αγωγού μέσω της Αυστρίας, ενώ η Eni, η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ότι αναμένει ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν την Παρασκευή σχέδια για τη θέσπιση φόρων απροσδόκητων κερδών για τις ενεργειακές εταιρείες και οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν πώς θα ενισχύσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία και τα κοινά επόμενα βήματά τους για την τιθάσευση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές