Με μεγάλη δυσκολία ήρθε η αντίδραση σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς, αν και άρχισαν με σημαντικά κέρδη, τα στοιχεία για τον διψήφιο πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη θόλωσαν και πάλι το κλίμα, αφού έδειξαν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στο μονόδρομο της αύξησης των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, με τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης να κερδίζει 2,3%. Για τον Σεπτέμβριο ο δείκτης έχασε 7,8%, ενώ οι απώλειες στο τρίμηνο έφτασαν στο 6%.

Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,18% στις 6.893 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,16% στις 12.114 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,51% στις 5.762 μονάδες.

Πληθωρισμός και επιτόκια

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης ήταν η ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεδομένου ότι στις προηγούμενες μετρήσεις ο πληθωρισμός έδωσε βασική ώθηση για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε δραστικά μέτρα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, η νέα μέτρηση είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την επόμενη απόφαση, η οποία αναμένεται σε έναν μήνα.

Άλλωστε, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και οι ομόλογοί της (τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο) έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής ξεκάθαρα στο δίλημμα «πληθωρισμός ή ύφεση», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η χαλιναγώγηση των τιμών αποτελεί προτεραιότητα ακόμα και σε βάρος της ανάπτυξης. Και σε αυτό το σημείο ανησυχούν οι επενδυτές, καθώς μια σειρά από στοιχεία για το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα και τη μεταποίηση υποδηλώνουν ότι η χώρες του ευρώ βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης.

Δύσκολο τρίμηνο

Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα ενός δύσκολου τριμήνου για τις αγορές, καθώς κλήθηκαν να διαχειριστούν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά και το πρώτο του επόμενου, μόνο θετικές δεν είναι, καθώς η Ευρώπη θα βιώσει πλέον το πλήρες μέγεθος της ενεργειακής κρίσης, λόγω των χειμερινών θερμοκρασιών.

Στα στατιστικά των δεικτών ο FTSE 100 έχασε 5,3% τον Σεπτέμβριο και 3,8% στο 3μηνο. Αντίστοιχα οι απώλειες στον DAX ήταν 7,1% και 5,4% και για τον CAC 40 ήταν 6,5% και 2,8%.

Η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά ομολόγων την Τετάρτη, προκειμένου να στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, μετά από ένα ιστορικό ξεπούλημα των μακροπρόθεσμων ομολόγων, εξομάλυνε ελαφρώς τις ανησυχίες. Η στερλίνα σημείωσε επίσης ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης για τη δημοσιονομική πολιτική που καταδικάστηκαν ευρέως, αλλά έχει πραγματοποιήσει σημαντικό ράλι τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και οι αναλυτές ανέμεναν μικρή συρρίκνωση. Ειδικότερα, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,2% το β’ 3μηνο, από την αρχική μέτρηση του -0,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές