Ανοδικά αντιδρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς γίνονται προσπάθειες αφενός να ληφθούν κάποιες θέσεις από τους αγοραστές μετά τις μεγάλες απώλειες και αφετέρου να ανακοπεί το πτωτικό κύμα που τροφοδοτούν οι κεντρικές τράπεζες και η ενεργειακή κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,8%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,38% στις 6.907 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,93% στις 12.087 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,04% στις 5.735 μονάδες.

Ανησυχίες για την ανάπτυξη

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα ενός δύσκολου τριμήνου για τις αγορές, καθώς κλήθηκαν να διαχειριστούν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά και το πρώτο του επόμενου, μόνο θετικές δεν είναι, καθώς η Ευρώπη θα βιώσει πλέον το πλήρες μέγεθος της ενεργειακής κρίσης, λόγω των χειμερινών θερμοκρασιών.

Γι’ αυτό και η μεταβλητότητα συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά ομολόγων την Τετάρτη, προκειμένου να στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, μετά από ένα ιστορικό ξεπούλημα των μακροπρόθεσμων ομολόγων, εξομάλυνε ελαφρώς τις ανησυχίες. Η στερλίνα σημείωσε επίσης ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης για τη δημοσιονομική πολιτική που καταδικάστηκαν ευρέως, αλλά έχει πραγματοποιήσει σημαντικό ράλι τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως θετικά λειτουργεί το γεγονός ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και οι αναλυτές ανέμεναν μικρή συρρίκνωση. Ειδικότερα, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,2% το β’ 3μηνο, από την αρχική μέτρηση του -0,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές