«Η Τρας και ο Κουαρτέγκ εξαναγκάστηκαν σε ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών στο θέμα της φορολογίας», είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του πρακτορείου Reuters, μετά την απόσυρση του μέτρου που πρόβλεπε την κατάργηση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή για τους πιο εύπορους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Λιζ Τρας υποχωρεί στο θέμα της κατάργησης του συντελεστή 45%, σε μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών», είναι και ο τίτλος που επέλεξαν οι Financial Times στο αντίστοιχο θέμα τους.

«Επί ημέρες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπερασπιζόταν το οικονομικό της σχέδιο, που πρόβλεπε φοροαπαλλαγές και σημαντικό δανεισμό του κράτους. Πλέον, αποσύρει ορισμένες πλευρές του», γράφει από την πλευρά της η γερμανική Handelsblatt – κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος, έστω και αν αποφεύγει τον χαρακτηρισμό περί «ταπείνωσης».

«Ακούσαμε και καταλάβαμε»

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτέγκ, ο οποίος πρέπει ουσιαστικά να θεωρείται ήδη «τελειωμένος». «Είναι σαφές ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45% είχε καταλήξει να αποσπά την προσοχή από τη συνολική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ως εκ τούτου, δεν προχωρούμε στην κατάργηση», έγραψε στο Twitter.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Τρας, μάλιστα, πρόσθεσαν στα μηνύματά τους τη φράση «ακούσαμε και καταλάβαμε». Θέλοντας, προφανώς, να δείξουν ότι συνειδητοποίησαν τη σφοδρότητα των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί τόσο στις αγορές, με την ελεύθερη πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας όσο και στις τάξεις των Συντηρητικών, καθώς το εν εξελίξει ετήσιο συνέδριο στο Μπέρμινγκχαμ έμοιαζε να έχει μετατραπεί σε… ναρκοπέδιο για την πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστική, από αυτή την άποψη, η δήλωση που έκανε κορυφαίος υπουργός στους FT: «Είναι μια επώδυνη απόφαση, όμως τελικώς δεν είχαμε άλλη επιλογή. Δεν υπήρχε περίπτωση (εάν δεν αποσυρόταν το μέτρο) να εγκριθεί ο προϋπολογισμός».

Ζητείται πολιτική ηγεσία

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η θητεία της νέας προέδρου των Συντηρητικών και της κυβέρνησής της δεν ξεκίνησε καλά. Η σοβαρή ήττα την οποία υπέστη προτού καν συμπληρωθεί ένας μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της εκθέτει ανεπανόρθωτα και αποδυναμώνει σημαντικά την Τρας, πολλαπλασιάζοντας τις αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Παράλληλα, φανερώνει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά δε το γεγονός ότι το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του δολαρίου μετά την απόσυρση του επίμαχου μέτρου, η επόμενη μέρα παραμένει θολή. Κάτι που φάνηκε και από τον συναγερμό ο οποίος σήμανε στις τάξεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία εξήγγειλε έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της στερλίνας.

Πρακτικά, οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών αποδεικνύουν ότι η χώρα παραμένει χωρίς ισχυρή πολιτική ηγεσία σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία – ίσως τη δυσκολότερη που έχει βρεθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Κι αυτό, σε μια στιγμή που καλείται να αποδείξει ότι η επιλογή του Brexit ήταν η ορθή, ενώ οι Εργατικοί δείχνουν να παίρνουν προβάδισμα άνω των 30 μονάδων, που πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης