Σε αναδίπλωση προχωρά η βρετανική κυβέρνηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε τόσο στις αγορές όσο και στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος το σχέδιο μείωσης του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται στο 45% και ουσιαστικά ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα.

Την ανακοίνωση έκανε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ με ανάρτησή του στο Teitter.

“Δεν προχωράμε στην κατάργηση του φορολογικού συντελεστή 45 p. Το καταλάβαμε και ακούσαμε”, ανέφερε ο Κουαρτένγκ.

Ανέκαμψε η στερλίνα

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, η βρετανική λίρα εκτοξεύτηκε και έφτασε μέχρι και 0,8% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, για υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1,1212 δολάρια στις 7:30 π.μ. ώρα Λονδίνου. Ουσιαστικά, η στερλίνα επανήλθε στην ισοτιμία που βρισκόταν πριν ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοινώσει το κυβερνητικό σχέδιο για φορολογικές περικοπές στις 23 Σεπτεμβρίου.

Στο άκουσμα των σχεδιασμών της κυβέρνησης οι αγορές αντέδρασαν άμεσα. Η λίρα βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, και η κυβέρνηση δέχθηκε ομαδικά πυρά. Επιφανείς οικονομολόγοι και στελέχη τραπεζών προειδοποίησαν ότι η καταβαραθρωμένη επενδυτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία θα ανέκαμπτε μόνο εάν ο ΥΠΟΙΚ ακυρώσει το επίμαχο σχέδιο. Το ΔΝΤ άσκησε δειμεία κριτική στη βρετανική κυβέρνηση ότι οι φορολογικές περικοπές, οι οποίες θα ωφελήσουν δυσανάλογα τα άτομα με υψηλό εισόδημα, «πιθανότατα θα αυξήσουν την ανισότητα».

Με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα να βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις μετά τον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό», αρκετοί από τα στελέχη του τάσσονται κατά των προτάσεων.

Το CNBC σχολιάζει ότι είναι μια σημαντική και ταπεινωτική στροφή για τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η οποία επέμενε μόλις λίγες ώρες, νωρίτερα, χθες Κυριακή, ότι ήταν «απολύτως αφοσιωμένη» στο σχέδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή