Αποστάσεις επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας εμφανίστηκε να παίρνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας από τον μίνι προϋπολογισμό που παρουσίασε ο υπουργός της επί των οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ για φορολογικές μειώσεις κυρίως υπέρ των πλουσιότερων, που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές. Την ίδια στιγμή, όμως, δήλωσε ότι στηρίζει το πακέτο μέτρων.

Η Τρας δήλωσε σήμερα μιλώντας στο BBC, ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων στο σύνολό του ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή, προσθέτοντας ότι ήταν μια απόφαση που ελήφθη από τον υπουργό Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία πωλούν άρον-άρον περιουσιακά στοιχεία

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν ενημερώθηκαν στο σύνολό τους τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η βρετανή πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι. Ήταν μια απόφαση που πήρε ο υπουργός».

Συμπλήρωσε ακόμη, πως «όταν καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί γίνεται με πολύ εμπιστευτικό τρόπο».

Το σχόλιο αυτό της Tρας ερμηνεύεται ως μια κίνηση αποστασιοποίησης από τον υπουργό της σχολιάζει το Reuters, η ίδια, ωστόσο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην πολιτική της.

…αλλά, «στηρίζω»

Η βρετανή πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε της αμφιλεγόμενη οικονομικής πολιτική της, η οποία προβλέπει μαζικές μειώσεις φόρων κυρίως για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την εκλογή της στην πρωθυπουργία, η Τρας, δήλωσε λίγο πριν ξεκινήσει το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ότι ο «μίνι προϋπολογισμός» της κυβέρνησής της ήταν «μια καλή απόφαση».

«Στηρίζω το πακέτο που ανακοινώσαμε και στηρίζω το γεγονός ότι το ανακοινώσαμε γρήγορα διότι έπρεπε να δράσουμε, αλλά δέχομαι ότι θα έπρεπε να έχουμε προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος», τόνισε.

Για το χρέος

Στη συνέντευξή της η Λιζ Τρας ίπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι ήταν καλή απόφαση να αυξήσουμε τον δανεισμό αυτό τον χειμώνα», επανέλαβε τη Τρας, έπειτα από μια χαοτική εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τη Βρετανία να αναθεωρήσει το σχέδιό της και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη εκτάκτως σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.

«Φυσικά και θα επαναφέρουμε το χρέος σε κάποιο ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, έχω ένα σχέδιο για αυτό. Αλλά αυτό που θα ήταν λάθος θα ήταν να μην δράσουμε», πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό.

Αντιδράσεις

Έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες στη Ντάουνινγκ Στριτ η Λιζ Τρας είναι λιγότερο δημοφιλής από ποτέ μεταξύ των Βρετανών, με το 51% εξ αυτών να εκτιμά ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του κόμματός της, με κάποιους Τόρις να έχουν δυσαρεστηθεί από τον «μίνι προϋπολογισμό» και να μην διστάζουν να το πουν, την ώρα που ξεκινά σήμερα το ετήσιο συνέδριο του κόμματος.

«Την ώρα που οι άνθρωποι υποφέρουν και ανησυχούν για τα δάνειά τους και το ύψος των επιδομάτων τους, το να εμφανίζουμε ως βασικό δημοσιονομικό μέσο τη μείωση των φόρων για τους πιο πλούσιους ισοδυναμεί με το να προωθούμε κακές αξίες», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Μάικλ Γκόουβ.

«Δεν πιστεύω ότι είναι καλός», πρόσθεσε σήμερα όταν ρωτήθηκε αν θα ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού αυτού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή