Να αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους και να στραφούν από την χρηματοδότηση ανά χώρα στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή αλλά και να αξιοποιήσουν περισσότερο τα ιδιωτικά κεφάλαια, καλεί η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες.

Στο προσχέδιο της ομιλίας της που θα εκφωνήσει στις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προτρέπει  τη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας να αναπτύξει έναν «οδικό χάρτη εξέλιξης των αλλαγών» μέχρι τον Δεκέμβριο και να εντατικοποιήσει τις εργασίες την άνοιξη του 2023.

Διαβάστε επίσης: Γέλεν: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μειώνουν την παραγωγή και εξαντλούν σημαντικούς κρατικούς πόρους

Η τοποθέτηση της έρχεται μετά από το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας,Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος σε ερώτηση που δέχτηκε, αρνήθηκε να δηλώσει αν αποδέχεται ή όχι την επιστημονική συναίνεση για τον ανθρώπινο παράγοντα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Για να επιταχύνουμε αυτό το έργο, θα ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας με τους μετόχους και τη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας» τονίζει η Γέλεν. «Ο πλανήτης δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει ή να μειώσουμε τις φιλοδοξίες μας».

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού

Η αμερικανίδα υπουργός υποστηρίζει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες (MDB) πρέπει να υιοθετήσουν ισχυρότερους στόχους για να κινητοποιήσουν την ιδιωτική χρηματοδότηση και να διατηρήσουν την ικανότητά τους να δανείζονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά ζητήματα δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό είναι να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον σταθερών τιμών – ένας αγώνας που, όπως είπε, είναι πρωτίστως ευθύνη των κεντρικών τραπεζών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι χώρες της G7 έχουν «δεσμευτεί για συναλλαγματικές ισοτιμίες που καθορίζονται από την αγορά. Αλλά είμαστε προσεκτικοί στις πολιτικές συνέπειες των κινήσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή