Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Πρόκεται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των τελευταίων 4 μηνών και οφείλεται, όπως σημειώνει το υπουργείο, κατά κύριο λόγο στον τυφώνα Φιόνα, με τις αιτήσεις να αυξάνονται κατακόρυφα στο Πούερτο Ρίκο, που υπέστη σημαντικές ζημιές στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 29.000  και διαμορφώθηκαν σε 219.000 για την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 203.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης : ΗΠΑ: Χαμηλό πέντε μηνών για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας

Οι αιτήσεις στις περιοχές που έπληξε ο τυφώνας

Οι αιτήσεις στο Πουέρτο Ρίκο αυξήθηκαν κατά 3.91, στη Μασαχουσέτη κατά 2.206, ενώ στο Μιζούρι κατατέθηκαν 3.749 περισσότερες αιτήσεις. Στη Φλόριντα, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 1.409. Οι αιτήσεις συνήθως πέφτουν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου καταστροφής πριν αυξηθούν.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο η αγορά εργασίας χαλαρώνει από τον αριθμό των αρχικών αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και αυτό θα ισχύει για αρκετές εβδομάδες λόγω των στρεβλώσεων που προκαλούν οι τυφώνες Φιόνα και Ίαν», εξηγεί στο Reuters ο Ράιαν Σουίτ, ανώτερος οικονομολόγος της Moody’s Analytics στο Γουέστ Τσέστερ της Πενσυλβάνια.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η απρόσμενη μείωση των κενών θέσεων εργασίας, που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, τον Αύγουστο, δίνοντας ένα πρώιμο σημάδι ότι μπορεί να αρχίζει να κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στην προσφορά και ζήτηση εργασίας

Η αγορά εργασίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική αν και εμφανίζονται κάποιες ρωγμές, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εντείνει τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της από σχεδόν μηδενικό στις αρχές του τρέχοντος έτους στο σημερινό εύρος 3,00% έως 3,25%, και τον περασμένο μήνα έδωσε σήμα ότι θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες αυξήσεις φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή