Η παγκόσμια οικονομία που κινείται σε στασιμοπληθωριστική κατεύθυνση θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 2,2% το 2023, πολύ κάτω δηλαδή από τη μακροπρόθεσμη τάση (+3,5%), εκτιμά η Deutsche Bank προβλέποντας πως οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση στο β΄ εξάμηνο του επόμενου χρόνου για να κλείνουν τη χρονιά με ανάπτυξη μόλις 0,6%. Την ίδια ώρα η ευρωζώνη να βιώσει το 2023 βαθιά ύφεση (-2,2%), με βαθύτερη στη Γερμανία (-3,5%).

Από την άλλη πλευρά, η Fed θα συνεχίσει τον επιθετικό κύκλο ανόδου των επιτοκίων και μετά από αυξήσεις κατά 0,75% τον Νοέμβριο, κατά 0,50% τον Δεκέμβριο, θα τα οδηγήσει σε κορύφωση λίγο κάτω από το 5% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η ΕΚΤ πάλι, μετά από μία άνοδο κατά 0,75% τον Οκτώβριο και 0,50% τον Δεκέμβριο, θα συνεχίσει κορυφώνοντάς τα στο 2,5% τον Μάρτιο του 2023 (άλλες επενδυτικές τράπεζες αναμένουν κορύφωση στο 3% ως τον Ιούνιο του 2023).

Διαβάστε ακόμα:  Ελ- Εριάν: Προσέξετε τι εύχεστε για τα επιτόκια

Οι προβλέψεις Morgan Stanley και ING

Για το 2023 ύφεση 0,5% αναμένει για την ευρωζώνη και η Morgan Stanley, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ ξεκίνησε ήδη από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τουλάχιστον σε κάποιες οικονομίες, αλλά συνολικά και οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες «βλέπουν» ύφεση στην ευρωζώνη. Για την ING, με την ευρωζώνη να εισέρχεται ήδη σε ύφεση, η ελληνική οικονομία, έπειτα από ένα ισχυρό 2022 όπου η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 5,5% θα βρεθεί το 2023 σε τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ), με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφώνεται τελικά στο σύνολο του έτους στο -0,2%.

Διαβάστε ακόμα: Τζεντιλόνι: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη

Η ελληνική οικονομία

Προς το παρόν, πάντως, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση των στοιχείων, θα εκπλήξει και στο 3ο τρίμηνο φέτος, ενώ θα κλείσει τη χρονιά με ανάπτυξη 6%. Για το 2023, δύσκολα κανείς μπορεί να προβεί σε πραγματικές εκτιμήσεις, καθώς το βάθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, αλλά και οι εξελίξεις από τα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, έχουν αρκετές μεταβλητές που δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση μιλάει για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,1%, η ΤτΕ για 2,8%, πρόσφατα η Unicredit για 0,7% ενώ το εύρος των προβλέψεων των διεθνών τραπεζών ξεκινά από ύφεση (-1,2%) και φθάνει ως και ισχυρή ανάπτυξη (+4%).

Τα δεδομένα της νέας χρονιάς, αναγκαστικά επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία. Αλλά όπως σημειώνουν τραπεζίτες, μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία, η χώρα ίσως βρίσκεται, για πρώτη φορά μετά από καιρό, σε πιο ευνοϊκή συγκριτικά θέση.

Διαβάστε ακόμα:  «Πληθωρισμός, ύφεση, απώλεια ευημερίας» – Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη Γερμανία

Παράγοντες που συνηγορούν σε μια τέτοια διαφοροποίηση είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, η αξιοποίηση μιας σειράς ευκαιριών που δημιούργησε η μακρόχρονη κρίση, η σταδιακή απόδοση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε δύσκολα χρόνια, τα πρωτοφανή σε ύψος ευρωπαϊκά κεφάλαια περί τα 90 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σε μία εκλογική χρονιά και με την ενεργειακή κρίση και το γεωπολιτικό σκηνικό να τρομάζουν αγορές και οικονομίες, αρχικά, εκτιμάται πάντως πως η περίφημη επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το νωρίτερο μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και αφού πρώτα υπάρξουν δείγματα γραφής πως η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή