Η προσπάθεια της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό έχει δημιουργήσει αναταράξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία μπορεί να είναι ολέθριες.

Την ώρα που οι περισσότεροι ασχολούνται με το sell off στις μετοχές οι πιο παλιοί στη Wall Street έχουν εστιάσει στις έντονες διακυμάνσεις και στην αλληλεπίδραση των πολύ μεγάλων παγκόσμιων αγορών νομισμάτων και ομολόγων που στέλνουν πολύ ανησυχητικά μηνύματα. Επιπλέον παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν στις αγορές δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο για να δώσουν μια εικόνα για την πορεία.Οι αγορές εισήλθαν σε μια νέα επικίνδυνη φάση την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία οι στατιστικά ασυνήθιστες κινήσεις σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων γίνονται καθημερινές.

Διαβάστε επίσης: Ελ- Εριάν: Μόνο με «οικονομικό ατύχημα» θα αλλάξει η πολιτική της Fed

Η άνοδος του δολαρίου

Το αμερικανικό νόμισμα έχει καταγράψει ράλι από την αρχή της χρονιάς.  Ο δείκτης δολαρίου έχει αυξηθεί περίπου 17% και την προηγούμενη Τετάρτη κατέκτησε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων. Οι κινήσεις της Fed οδήγησαν τους επενδυτές να στραφούν σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις. Έτσι ενισχύθηκε το δολάριο εις βάρος των άλλων νομισμάτων που ακολουθούν πτωτική πορεία.

Η Morgan Stanley χτύπησε καμπανάκι υπενθυμίζοντας ότι ιστορικά όταν ισχυροποιείται τόσο πολύ το αμερικανικό νόμισμα οδηγεί σε μια χρηματοπιστωτική ή οικονομική κρίση.

Επιπλέον συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση των άλλων οικονομίων, καθώς αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως συμβαίνει στις αναδυόμενες οικονομίες. Άλλες οικονομίες για να στηρίξουν τα νομίσματά τους, θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις αμερικανικών ομολόγων δημιουργώντας την αντίστοιχη πίεση στην αγορά ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο ισχυροποίησης του δολαρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να στηρίξει την αγορά των ομολόγων την Τετάρτη. Οι επενδυτές έχουν στρέψει την πλάτη τους στα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου από την περασμένη εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για την τόνωση της οικονομίας της, κινήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η κίνηση της BoE, η οποία κατέστησε την Τράπεζα της Αγγλίας αγοραστή τελευταίας καταφυγής για το δικό της χρέος, θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή και να δούμε παρόμοιες κινήσεις από άλλες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες.

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, η Wall Street υπέστη τρεις συνεχόμενες τριμηνιαίες μειώσεις, το μεγαλύτερο σερί απωλειών για τον S&P και τον Nasdaq από τη Μεγάλη Ύφεση και το μεγαλύτερο του Dow εδώ και επτά χρόνια.

Οι απώλειες της Παρασκευής επισφραγίζουν μια εβδομάδα αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές, όπου οι μετοχές και οι αγορές συναλλάγματος, που ήδη κλονίζονταν από τους φόβους για ύφεση, υποχωρούσαν περαιτέρω λόγω του δολαρίου ΗΠΑ που βρίσκεται σε υψηλά 20 ετών.

Οι ασιατικές μετοχές εκτός Ιαπωνίας υποχώρησαν 0,4% την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση περίπου 13% τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλειά τους από την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν μια μικρή ανάκαμψη, με τον ευρωπαϊκό STOXX 600  να σημειώνει άνοδο 1,3%, αλλά σημείωσαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο απώλειες λόγω της ανησυχίας για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε κατά 0,85% την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση περίπου 9,8% για το μήνα και 7,3% για το τρίμηνο.

Οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν αναμένουν ένα βιώσιμο ράλι στις μετοχές μέχρι η Fed να δει σαφείς και πολύμηνες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός τείνει να μειωθεί.

Ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν μικρή αποκλιμάκωση, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,118%, σε σύγκριση με 2,352%, που ανήλθε  την Τετάρτη και αποτελεί υψηλό 11 ετών. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 4,86%.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι αποδόσεις ενισχύθηκαν ελαφρώς.  Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 6,9 μονάδες βάσης στο 3,817%, η απόδοση του 30ετούς αυξήθηκε κατά 7,3 μονάδες βάσης στο 3,766% και η απόδοση του διετούς , η οποία επηρεάζεται από προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 7,4 μονάδες βάσης στο 4,244%.

Εμπορεύματα

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν εν μέσω διακυμάνσεων αλλά σημείωσαν την Παρασκευή την πρώτη τους εβδομαδιαία άνοδο μετά από πέντε εβδομάδες, καθώς αναμένεται τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να αποφασίσουν τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 – 1.000.000 βαρέλια την ημέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου μπρεντ υποχώρησαν 0,6% για να διαμορφωθούν στα 87,96 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό υποχώρησε 2,1% στα 79,49 δολάρια.

Ο χρυσός είχε μικρή μεταβολή, ολοκληρώνοντας το χειρότερο τρίμηνο από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς πιέζεται από την ανησυχία για τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%