Στο βάθος ύφεση

«Μαύρα σύννεφα» αβεβαιοτήτων αρχίζουν και απλώνονται πάνω από την ελληνική οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά την επόμενη χρονιά, εξαιτίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η ολλανδική ING ανεβάζει στο 5,5% την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, από 4,5% πριν, ωστόσο υποβαθμίζει σημαντικά την εκτίμησή της για το 2023 αναμένοντας πλέον ύφεση στη χώρα, αν και ήπια, με συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ από ισχνή ανάπτυξη 0,7% που ανέμενε πριν καθώς όπως εκτιμά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση.

Σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023 «βλέπει» και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ιδίως σε ό,τι αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 0,7%.

Στη γνώμη του για το προσχέδιο, επισημαίνει τη μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την προβλεπόμενη άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης (1,3%), των επενδύσεων (16%) και των εξαγωγών (1,8%), κάτι το οποίο είχε επισημάνει προχθές και το Inside Stories.

Και τα τρία αυτά μεγέθη «μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την ενδεχόμενη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και τις πιθανές απώλειες αγοραστικής δύναμης στους εμπορικούς εταίρους, είτε λόγω επιβράδυνσης/ύφεσης είτε λόγω πληθωρισμού», αναφέρει.

Ως φαίνεται μόνο τυχαίες δεν είναι οι πρόσφατες τοποθετήσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα όσο και του αναπληρωτή του Θεόδωρου Σκυλακάκη, οι οποίοι αν και επιμένουν για την επίτευξη ανάπτυξης του χρόνου, εντούτοις έχουν βάλει στο λεξιλόγιό τους τη λέξη ύφεση.

Τουρίστες του χειμώνα; Όνειρο θερινής νυκτός

Θυμάστε που ο Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε πρόσκληση στους ευρωπαίους συνταξιούχους, κι όχι μόνο, να έρθουν στην Ελλάδα να… ξεχειμωνιάσουν; Για να περάσουν και καλά, αλλά και για να γλιτώσουν τα δύσκολα που έρχονται;

Και είναι σίγουρο ότι ο δύσκολος χειμώνας στη Γερμανία ή στη Βρετανία θα είναι πολύ χειρότερος από αυτόν στην Ελλάδα. Εδώ «στοκάρουν» ισοθερμικά εσώρουχα για να φοράνε όταν θα κάνει κρύο…

Σοφή η πρόταση του υπουργού Τουρισμού, αλλά μάλλον βιαστική και σίγουρα καθόλου σχεδιασμένη. Διότι που θα ξεχειμωνιάσουν οι ξένοι αν δεν υπάρχουν ξενοδοχεία γι’ αυτό; Μαθαίνουμε ότι το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά χαμηλό και οι πληρότητες ιδιαίτερα χαμηλές τους χειμερινούς μήνες, ώστε να δικαιολογούνται τα ανοικτά ξενοδοχεία.

Ειδικά με το ενεργειακό κόστος να είναι τεράστιο, οι ξενοδόχοι δε βλέπουν την ώρα να φτάσει το τέλος Οκτωβρίου για να… γυρίσουν το κλειδί, μέχρι τον Απρίλιο, και να γλιτώσουν απίστευτα λειτουργικά έσοδα.

Συμπέρασμα; Οι Βορειοευρωπαίοι δύσκολα θα έρθουν μαζικά στην Ελλάδα. Μεμονωμένα και σε μικρά ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα μπορεί, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε.

Τα γκάλοπ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η γκαστρωμένη κάλπη

Να πάμε και στην πολιτική επικαιρότητα και τις δημοσκοπήσεις. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ο πάντα… αψύς Παύλος Πολάκης εκτίμησε με απόλυτη σιγουριά ότι αυτή την ώρα που μιλάμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 3 με 4 μονάδες μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία. Είπε επίσης ότι τα γκάλοπ που βγαίνουν είναι ψεύτικα, ακόμη και αυτά που δημοσιεύονται σε «φίλιες» εφημερίδες.

Αποψη του, μπράβο του που τη λέει, η κάλπη άλλωστε είναι η καλύτερη δημοσκόπηση. Φαίνεται, όμως, ότι το πνεύμα Πολάκη κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου. Μαθαίνουμε δε ότι έχουν γίνει εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στις εταιρείες που κάνουν τις έρευνες για τα γκάλοπ που δημοσιεύουν.

Γιατί δεν το έχει κάνει ως τώρα; Ισως γιατί και κάποιοι από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλατζάς» τον «προσγειώνουν» στην πραγματικότητα. Κάτι ξέρουν κι αυτοί και σίγουρα δεν είναι τόσο αισιόδοξοι όπως ο κ. Πολάκης.

Όχι ότι δεν γυρίζει το παιχνίδι. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις κάλπες είναι μεγάλος και η κάλπη πάντα… γκαστρωμένη.

Στη Μύκονο αλλά όχι για διακοπές

Στη Μύκονο βρέθηκε, όπως μαθαίνω, πριν λίγες ημέρες κλιμάκιο διοικητικών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας. Επικεφαλής της αποστολής μάλιστα ήταν ο CEO του ομίλου Παύλος Μυλωνάς.

Μη φαντάζεστε πως πήγαν για διακοπές. Η Εθνική Τράπεζα μετά τον ενεργειακό κλάδο, στον οποίο έχει δώσει έμφαση για την ανάπτυξη των χρηματοδοτήσεών της, στρέφεται δυναμικά και στον τουρισμό. Έτσι, πήγα να δουν πελάτες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις, μιας και η ανοικοδόμηση και ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Όπως μου λέει μάλιστα πηγή μου από την «Εθνικάρα», άλλη τράπεζα που έχει επενδύσει πολλά στον τουριστικό κλάδο, «νιώθει πλέον την ανάσα μας».

Στη συνέχεια, μπας και βγάλω καμία είδηση από το πουθενά, ρώτησα τον πληροφοριοδότη μου εάν είδαν και κανένα Σαουδάραβα στις βόλτες τους στο νησί, μιας και συχνάζουν μπόλικοι εκεί πέρα.

«Δεν είναι αστείο. Το ενδιαφέρον του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας είναι υπαρκτό. Δεν είναι δική μας δουλειά το τι θα κάνει το ΤΧΣ με τις μετοχές του, αλλά εμείς είμαστε εδώ να παράσχουμε την πληροφόρηση που θα ζητήσουν» μου απάντησε και δεν έδωσε συνέχεια…

Ανησυχούν οι τραπεζίτες για την κλιματική αλλαγή

Και μιας και μιλάμε για τραπεζίτες, είναι κι αυτοί που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και για τις επιπτώσεις – πέραν του πλανήτη- και στην οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μίλησε σε φόρουμ του Bloomberg λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας μας και αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα δύο ειδών κινδύνου:

·       τα φυσικά ρίσκα ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, συμπεριλαμβανομένων συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές

·       τα ρίσκα που σχετίζονται με την  επίπτωση της μετάβασης σε μια οικονομία με ουδέτερο  ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα είπε ότι  «οι εταιρείες μπορεί να έχουν διαφορετικές στρατηγικές, αλλά εστιάζουν όλο και περισσότερο στο πώς χτίζουμε την ικανότητα αλλαγής και προσαρμογής έτσι ώστε να επιταχύνουν το θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Η πολυπλοκότητα στην επίτευξη των ESG στόχων, είπε, θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μετασχηματισμού και υψηλό επίπεδο ενδυνάμωσης και τεχνογνωσίας». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την εταιρεία Matrix Pack που χρηματοδότησε η Τράπεζα με ένα από τα πρώτα Sustainability Linked Loans, η οποία όπως είπε «είδε την πρόκληση του ESG ως ευκαιρία και επένδυσε στη μετατροπή της παραγωγής της σε «πράσινη» και συγκεκριμένα από πλαστικά καλαμάκια, σε χάρτινα».

Για τα καλαμάκια, βέβαια, σας τα γράφαμε χθες. Η «μαύρη αγορά» του πλαστικού είναι σε εξέλιξη…

 «Πρασίνισε» και με τη βούλα η Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος, και ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, είχε μιλήσει για τις οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι αυτές ανέρχονται σε 700 δις.

Γι’ αυτό δεν κάνει εντύπωση η προσπάθεια που κάνει η ΤτΕ ως προς την προσαρμογή της στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Χθες ανακοίνωσε ότι Το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Τράπεζας, πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς προτύπου ISO 14001:2015, αφού επιθεωρήθηκε από αναγνωρισμένο Φορέα Πιστοποίησης, που είναι διαπιστευμένος από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και μέλος του  Διεθνούς Δικτύου Φορέων Πιστοποίησης IQNet.

Το πεδίο πιστοποίησης καλύπτει το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στα κτίριά της στην Αττική και στην περιφέρεια (Κεντρικό Κατάστημα, Μηχανογραφικό Κέντρο Χαλανδρίου – ΜΗΚΕΧΑ, Κέντρο Διακίνησης και Επεξεργασίας Χρηματικού – ΚΕΠΕΔΙΧ – Αθηνών και Θεσσαλονίκης, 13 Υποκαταστήματα, 2 Θυρίδες) και οι οποίες περιλαμβάνουν τραπεζικές και μηχανογραφικές εργασίες, καθώς και δραστηριότητες επεξεργασίας και διακίνησης χρηματικού.

Ότι το άλλοτε «στρατηγείο» του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα είχε περάσει στα χέρια του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, το ξέραμε από τις αρχές καλοκαιριού. Ότι θα μετακομίσει η εφοπλιστική εταιρεία εκεί, τώρα το μαθαίνουμε. Ετσι λένε τουλάχιστον γνώστες της αγοράς ακινήτων οι οποίοι έχουν διπλό ενδιαφέρον.

Τόσο αν θα αξιοποιηθεί όντως το οικόπεδο των 31 στρεμμάτων που έχει μέσα κτίρια συνολικού εμβαδού 8.326,69 τ.μ. εκ των οποίων τα 400 τ.μ. είναι υπόγειοι χώροι και τα 7.926,69 τ.μ. προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.

Οσο κι αν το κτίριο του εφοπλιστή στο Μαρούσι θα βγει προς πώληση.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό το γεγονός ότι η απαξιωμένη και παρατημένη για χρόνια περιουσία του γνωστού σχεδιαστή και επιχειρηματία, θα αξιοποιηθεί.

Ο Πιστιόλης πήρε το ακίνητο σε πλειστηριασμό αντί 9 εκατ. ευρώ κι αφού επί χρόνια έμενε αναξιοποίητο. Μέχρι και η Περιφέρεια Αττικής είχε ακουστεί ότι θα πάει εκεί, όταν το ακίνητο δεσμεύτηκε λόγω χρεών, κι αφού ο Γαβαλάς πήγε φυλακή.

 Εννέα μήνες άδεια στις έγκυες εργαζόμενες

Αργησε λίγο αλλά ήρθε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Κι έχει πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα. Όχι μόνο τις προϋποθέσεις για το ποιοι θα πάρουν το βοήθημα των 250 ευρώ. Ούτε για την παραγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ μετά την παρέλευση 10ετίας.

Για παράδειγμα είναι σημαντική η αύξηση της άδειας μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες για γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα είναι σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, η ΔΥΠΑ καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν, από τη ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας προς τον πατέρα, αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η ισότιμη κατανομή των οικογενειακών βαρών και αμβλύνεται ένα ακόμη αντικίνητρο στις προσλήψεις που λειτουργεί εις βάρος των γυναικών.

Είναι κι αυτό κάτι στον αγώνα για τη στήριξη των γυναικών που θέλουν να κάνουν οικογένεια.

 «Βροχή» οι αιτήσεις στα ψηφιακά ΚΕΠΑ το πρώτο 10ήμερο

Συνολικά 12.725 αιτήσεις σε λιγότερο από 10 ημέρες λειτουργίας υποβλήθηκαν στη νέα πλατφόρμα των ψηφιακών ΚΕΠΑ και την Εθνική Πύλη Αναπηρίας. Η νέα ψηφιακή υπηρεσία πιστοποίησης αναπηρίας, που καταργεί τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ, απλοποιεί συνολικά τη διαδικασία πιστοποίησης και βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ όσα προβλήματα εντοπίζονται, αντιμετωπίζονται άμεσα. Επιπλέον, έχουν παρασχεθεί εγκαίρως αναλυτικές οδηγίες στους υπαλλήλους που διαχειρίζονται τη νέα πλατφόρμα για την αποφυγή λαθών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Χαμός για τα δωρεάν καυσόξυλα

Ποιος θα το περίμενε ότι τα κούτσουρα θα γίνονταν δείκτης οικονομικής… ευημερίας. Να όμως που ήρθε η οικονομική κρίση, η ενεργειακή ένδεια και ο φόβος του «ρωσικού» χειμώνα, για να αναδείξει τα καυσόξυλα σε βασικό θέμα συζήτησης.

Δεν είναι μόνο ότι οι πωλητές καυσόξυλων δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες. Είναι και το γεγονός ότι δήμοι στηρίζουν τους δημότες τους με την χορήγηση δωρεάν καυσόξυλων. Το έκανε ο δήμος Γλυφάδας και οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 11.000 (μέχρι την Τετάρτη).

Τέτοιο ενδιαφέρον δεν το περίμενε κανείς. Και που; Σε ένα προάστιο όπως η Γλυφάδα όπου και υψηλότερο είναι το βιοτικό επίπεδο των δημοτών και το κρύο δεν είναι τόσο αβάσταχτο σε σύγκριση με άλλες γειτονιές.

Μαθαίνουμε ότι κι άλλοι δήμαρχοι σκέφτονται να υιοθετήσουν το μέτρο που είναι ιδιαίτερα φιλολαϊκό. Λέτε να δούμε να μοιράζουν καυσόξυλα στην… Εκάλη;

Με την τιμή να έχει ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα 130-140 ευρώ, όλα να τα περιμένουμε…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories