Το υψηλό ενεργειακό κόστος με το οποίο έρχονται αντιμέτωπα οι ξενοδοχειακές μονάδες υπονομεύει τις προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες.

Όχι επιμήκυνση αλλά σμίκρυνση της τουριστικής σεζόν θα έχουμε με τα κόστη που καλούμαστε να καταβάλλουμε για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, σημειώνει στον ot.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο οποίος προαναγγέλλει κλείσιμο “άρον-άρον” των ξενοδοχείων, φέρνοντας πιο γρήγορα τη λήξη της σεζόν.

Διαβάστε επίσης – HOTREC: Η ενεργειακή κρίση απειλεί τα ξενοδοχεία στην Ευρώπη

Ο ίδιος εξηγεί ότι το ενεργειακό κόστος για ένα μέσο ξενοδοχείο είναι τον Σεπτέμβριο αυξημένο 60-70% σε σύγκριση με τον Αύγουστο και σχεδόν τρεις-τέσσερις φορές υψηλότερο από πέρυσι τον ίδιο μήνα. Δεν βγαίνουν πλέον οι μονάδες και πολλά ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να κλείσουν νωρίτερα καθώς έρχονται αντιμέτωπα με αυτά τα κόστη σημειώνει στον ot.gr. Ήδη στη Ρόδο ορισμένα ξενοδοχεία μεταφέρουν τους πελάτες τους σε άλλα προκειμένου να κάνουν “εξοικονόμηση ενέργειας” και να μειώσουν τα κόστη.

Διαβάστε επίσης – Κικίλιας: Η Ελλάδα πολιτιστικός και βιώσιμος προορισμός

Καλή σεζόν

Η σεζόν πήγε πολύ καλά από την άποψη των αφίξεων όμως αυτό έγινε χάρης τις προσπάθειες των ξενοδοχείων που απεδείχθησαν οι μεγάλοι σπόνσορες του ελληνικού τουρισμού προσθέτει ο κ. Μαρκόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα όμως ότι το λειτουργικό κόστος είναι εδώ και μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου προγραμματίζει συνέντευξη τύπου για την επόμενη εβδομάδα για να αναδείξει αυτό το πρόβλημα.

«Εμείς καλούμαστε το 2022 να επιστρέψουμε όσα δανειστήκαμε την περίοδο της πανδημίας και ορθώς, ακόμα και το φετινό καλοκαίρι υπήρχαν επιστροφές σε μεγάλους tour operators από μεγάλα συμβόλαια, ενώ είχαμε και περιπτώσεις κόστους, τρεις και τέσσερις φορές επάνω από το συνηθισμένο, στο ρεύμα, ανά μήνα. Σκεφτείτε ότι αυτό γίνεται επί έξι ή εφτά μήνες και άρα όλα αυτά «ροκανίζουν» το λειτουργικό κέρδος, είναι ξεκάθαρο αυτό», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης 97.1.

Αποστάσεις

Οι ξενοδόχοι φαίνεται να κρατούν αποστάσεις και από τις εξαγγελίες του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για επέκταση της σεζόν με την προσέλκυση βορειοευρωπαίων τουριστών κατά την χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Κικίλιας στη Le Monde: Ο βιώσιμος τουρισμός στο επίκεντρο της επόμενης καμπάνιας

Δεν μπορεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου να γίνει «εκτάκτως» για φέτος… Αυτά θέλουν σχεδιασμό από μήνες πριν, όχι επειδή η τιμή της ενέργειας βρίσκεται σήμερα στα ύψη και μπορεί ορισμένοι να θελήσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα τον χειμώνα για να μην πληρώσουν τη θέρμανση για παράδειγμα ή κάτι άλλο στη Γερμανία, όταν αυτή τη στιγμή, η Μαγιόρκα και αντίστοιχα και η Τουρκία, έχουν πάρα πολλές κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο, διότι επιδίδονται σε αυτό το «σπορ» εδώ και 20 – 25 χρόνια και όταν αυτή τη στιγμή μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, διαφημίζει πακέτα 660 ευρώ το άτομο με αεροπορικό εισιτήριο για την Αττάλεια. Συνεπώς, δεν είναι τόσο απλό το να κατέβει ένα αεροπλάνο για παράδειγμα στα Χανιά ή στο Ηράκλειο και μετά να πάει ο πελάτης σε ένα ξενοδοχείο για να διαμείνει. Με ποια τιμή; Με ποια κόστη; Με τι μέτρα και σταθμά για τους πελάτες που θα κινηθούν έξω από τα ξενοδοχεία; Με ποια διαμόρφωση και με ποιο πλάνο», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο