Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD κερδίζουν, σύμφωνα με exit poll, τις εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου της Κάτω Σαξονίας, δίνοντας ώθηση στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά κρίσεων.

Το exit poll που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση ZDF δίνει στο SPD ποσοστό 32,5%. Το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) κόμμα ακολουθεί με ποσοστό 27,5%.

Τα δύο άλλα κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού, οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) συγκεντρώνουν ποσοστό 14,5% και 5% αντιστοίχως.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, με ποσοστό 12%.

«Δημοψήφισμα» για την ενεργειακή πολιτική Σολτς

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση στη Γερμανία, που ζει κυρίως από την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, αλλά και από τον όμιλο Volkswagen.

Από την Κάτω Σαξονία κατάγονται σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των «Πρασίνων».

Η εκλογική αναμέτρηση για τις τοπικές αρχές αναδείχθηκε σε δημοψήφισμα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον τομέας της ενέργειας. Η Κάτω Σαξονία θεωρείται πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά την ίδια στιγμή «φιλοξενεί» στην περιφέρεια του Έμσλαντ ένα από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας που παραμένουν σε λειτουργία, με προοπτική να κλείσουν στα τέλη του 2022.

Στην Κάτω Σαξονία οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιμένουν στην αιολική ενέργεια, αλλά επενδύουν και στο φυσικό αέριο, ενώ από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) προκρίνουν την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας