Nαι, ο Πούτιν κινδυνεύει. Δεν έχει συμβατικές απαντήσεις στο δίλημμά του στο πεδίο της μάχης. Οι στρατιώτες του δεν έχουν κίνητρα και οι νέοι στρατιώτες ακόμη λιγότερο. Ο εξοπλισμός και τα όπλα του είναι κατώτερα από αυτά που στέλνουν οι Αμερικανοί στους Ουκρανούς. Είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να χάνει εδάφη. Οσο χειρότερες είναι οι απώλειες και όσο υψηλότερο είναι το υλικό κόστος του πολέμου, τόσο λιγότερη υποστήριξη θα έχει στο εσωτερικό μέτωπο και τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διατηρήσει τον έλεγχο της ρωσικής αυτοκρατορίας στον Καύκασο, την Απω Ανατολή και αλλού.

Διαβάστε επίσης – Γιατί ο Πούτιν παίζει ρέστα – Το σοβαρό λάθος της Δύσης

Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν ένα τακτικό πυρηνικό όπλο; Αυτό είναι περισσότερο σαιξπηρικό ερώτημα παρά γεωπολιτικό, αφού θα πάρει την απόφασή του μόνος του και από φόβο – φόβο ότι, αν δεν το χρησιμοποιήσει, θα αντιμετωπίσει ακόμη χειρότερες συνέπειες. Η ρωσική ιστορία δείχνει ότι εάν η χώρα υποστεί μια ταπεινωτική ήττα υπό την ηγεσία του, θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την εξουσία. Και αν απομακρυνθεί από την εξουσία, πιθανότατα – ίσως όχι αμέσως – θα χάσει τη ζωή του.

Διαβάστε επίσης – Ο Πούτιν και η σύγκρουση των πολιτισμών

Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι όσο άσχημα κι αν πάει ο πόλεμος για τον Πούτιν, δεν υπάρχει σαφής νομικός ή γραφειοκρατικός μηχανισμός για την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Ο Πούτιν βρίσκεται στο κέντρο και γύρω του υπάρχει ένα κουβάρι στρατιωτικών, μυστικών υπηρεσιών και ολιγαρχών που οφείλουν τον πλούτο και τις θέσεις τους σε αυτόν και των οποίων οι περιουσίες και η θέση θα απειλούνταν από την απομάκρυνσή του. Η εκτόπιση του Πούτιν θα μπορούσε επομένως να είναι μια βρώμικη, ακόμη και βίαιη, υπόθεση.

Βρισκόμαστε στη μέση ενός ιστορικού δράματος που μπορεί να διαδραματιστεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ο Robert D. Kaplan είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους διανοητές σε θέματα γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων. Βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά, με πιο πρόσφατο την «Εκδίκηση της γεωγραφίας» (εκδ. Μελάνι, 2017 μτφ. Σπύρος Κατσούλας)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων