Σε κίνδυνο θα βρεθούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ολλανδίας, αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε περίπτωση που οι αγορές της ευρωζώνης αντιμετωπίσουν ένα απότομο sell-off ομολόγων, ανάλογο με αυτή που παρατηρήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία, όπως προειδοποιεί η επενδυτική τράπεζα UBS.

Πριν από λίγες ημέρες τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου αναγκάστηκαν να προβούν σε πώληση περιουσιακών στοιχείων τους όπως μετοχές και ομόλογα, προκειμένου να συγκεντρώσουν μετρητά, ενώ έσπευσαν προς αναζήτηση προγραμμάτων διάσωσης, καθώς προκλήθηκε κρίση στον ασφαλιστικό κλάδο μετά τον «μίνι» προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία πωλούν άρον-άρον περιουσιακά στοιχεία

Τα περισσότερα από τα 5.200 συστήματα καθορισμένων παροχών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν παράγωγα για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τα οποία ωστόσο απαιτούν την προσθήκη χρηματικών εξασφαλίσεων ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Κλονίζονται λίρα και Τρας – Η Βρετανία μοιάζει με… τριτοκοσμική οικονομία!

Κίνδυνοι και σε άλλες χώρες

Η οδυνηρή αυτή εμπειρία από τη Βρετανία έστρεψε αναπόφευκτα την προσοχή και σε άλλες χώρες όπου συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστές χρησιμοποιούν παρόμοιες στρατηγικές για την αντιστάθμιση κινδύνων.

Η Ολλανδία έχει τον μεγαλύτερο όγκο περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

«Ενώ υπάρχουν χαρακτηριστικά της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου που ενισχύουν τους κινδύνους, τα βασικά ζητήματα είναι παρόντα σε θέσεις μόχλευσης που κατέχουν διάφοροι επενδυτές σε όλες τις αγορές», ανέφεραν στο σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής της UBS, Rohan Khanna και Michael Cloherty.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι είναι παρόντες σε γενικές γραμμές, και μετά το γεγονός του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα καταλήξουν να διατηρούν περισσότερα μετρητά για να προστατεύσουν από τις κλήσεις περιθωρίου», πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή