Οι πρώτοι Ρώσοι στρατιώτες που θα συμμετάσχουν σε μια νέα κοινή δύναμη με Λευκορώσους στρατιώτες έφθασαν στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ.

Πριν από λίγες ημέρες το Μινσκ ανακοίνωσε τη συγκρότηση αυτής της δύναμης που έχει στόχο, όπως είπε, να υπερασπιστεί τα λευκορωσικά σύνορα έναντι μιας ουκρανικής απειλής.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Στον πόλεμο και η Λευκορωσία – Συμφωνία Πούτιν με Λουκασένκο

Στο στόχαστρο του Λουκασένκο Πολωνία και Λιθουανία

«Τα πρώτα τρένα με Ρώσους στρατιώτες που αποτελούν την περιφερειακή στρατιωτική ομάδα έφτασαν στη Λευκορωσία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών που αναπτύσσονται.

Φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το υπουργείο δείχνουν γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές να υποδέχονται στρατιώτες και να τους μοιράζουν ψωμί και αλάτι.

Την περασμένη Δευτέρα ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υποστήριξε ότι η Ουκρανία συνωμοτεί για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας του και ανακοίνωσε τη συγκρότηση της στρατιωτικής αυτής δύναμης.

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε την Πολωνία, την Λιθουανία και την Ουκρανία ότι εκπαιδεύουν Λευκορώσους εξτρεμιστές για να «πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές επιθέσεις και να οργανώσουν στρατιωτική ανταρσία στη χώρα».

Οι Λευκορώσοι μιλούν για στάση άμυνας

Η ανάπτυξη των στρατιωτών ήγειρε φόβους ότι λευκορώσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να ενταχθούν στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, την Τρίτη το Μινσκ χαρακτήρισε τη νέα δύναμη «καθαρά αμυντική».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιχειρεί να εμπλέξει άμεσα τη Λευκορωσία στον πόλεμο» στο πλαίσιο συνάντησης της G7 την Τρίτη.

Ο ίδιος ζήτησες την αποστολή διεθνούς δύναμης παρατηρητών στο σύνορο Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Λευκορωσίας από τα στρατεύματα της Μόσχας για να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Κιέβου τον Φεβρουάριο.

Αλλά μέχρι στιγμής οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν έχουν συμμετάσχει στον πόλεμο.

Το Μινσκ βασίζεται οικονομικά και πολιτικά στον βασικό του σύμμαχο, τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα