Οποιαδήποτε απευθείας σύγκρουση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία θα οδηγούσε σε μια «παγκόσμια καταστροφή».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

«Ελπίζω ότι εκείνοι που το λένε αυτό είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.

«Δεν επιδιώκουμε να καταστρέψουμε την Ουκρανία»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι δεν υπάρχει «ανάγκη» για νέα μαζικά πλήγματα στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να καταστρέψει τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: «Δεν θα αποκαλύψουμε πώς θα απαντήσουμε» αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Σημείωσε ότι η επιστράτευση των Ρώσων εφέδρων θα τελειώσει εντός δύο εβδομάδων και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω κινητοποίηση.

Επανέλαβε επίσης τη θέση του Κρεμλίνου, ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει συνομιλίες με το Κίεβο αν η Ουκρανία επιθυμήσει να συμμετάσχει, σημειώνοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε διεθνή διαμεσολάβηση.

«Χαλάρωση»

Όπως σχολιάζει το Reuters, στο σύνολό τους οι αναφορές Πούτιν υποδηλώνουν ελαφρώς ηπιότερους τόνους, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του όγδοου μήνα και ενώ τις τελευταίες εβδομάδες τα ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία ενώ οι Ρώσοι υποχωρούν.

Η ομιλία Πούτιν ήρθε στο τέλος μίας εβδομάδας κατά την οποίαν η Ρωσία πραγματοποίησε τις σφοδρότερες πυραυλικές επιθέσεις της στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου – μια ενέργεια που ο Πούτιν δήλωσε ότι ήταν αντίποινα για μια επίθεση που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Η παραπαίουσα εισβολή της Ρωσίας έχει φέρει τον Πούτιν αντιμέτωπο με τη βαθύτερη κρίση στα 22 χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ρωσίας, καθώς ακόμη και πιστοί σύμμαχοι του Κρεμλίνου δυσανασχετούν για τις αποτυχίες των στρατηγών του και τη χαοτική διαδικασία της επιστράτευσης.

«Δεν μετανιώνω»

Όταν ωστόσο ρωτήθηκε αν έχει μετανιώσει για την εισβολή στην Ουκρανία, η απάντησή του ήταν «όχι», υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη αδράνεια θα ήταν «χειρότερη».

«Θέλω να είναι σαφές: αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι δυσάρεστο, για να το πω ήπια, αλλά θα είχαμε το ίδιο πράγμα λίγο αργότερα, μόνο με χειρότερες συνθήκες για εμάς, αυτό είναι όλο. Άρα ενεργούμε σωστά και έγκαιρα», είπε κυνικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα