Να σταματήσει τη δωρεάν διάθεση του δορυφορικού διαδικτυακού συστήματος Starlink στην Ουκρανία αποφάσισε ο Ίλον Μασκ, ζητώντας από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καλύψει το κόστος. Για τη διακοπή της δωρεάν παροχής του Starlink ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη επικαλέστηκε τη σε βάρος του αγενή συμπεριφορά από τον Ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο.

Ο Μασκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες, όταν δημοσίευσε την «ειρηνευτική πρότασή» του για την Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία και επανάληψη των εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις προσαρτηθείσες περιοχές. «Η Κριμαία επισήμως είναι κομμάτι της Ρωσίας, από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ)», έγραψε ο Ίλον Μασκ.

«’Αντε γ…» ήταν η δημόσια απάντηση, μέσω Twitter,  του απερχόμενου πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ‘Αντριι Μέλνικ. «Αυτή είναι η διπλωματική μου απάντηση», έγραψε ο διπλωμάτης, στα αγγλικά. «Απλώς ακολουθούμε τη σύστασή σας», ήταν η απάντηση του Μασκ, υπονοώντας ότι αποσύρει την προσφορά του δορυφορικού διαδικτύου προσβεβλημένος από τον Ουκρανό πρέσβη.

Διαβάστε επίσης: Μασκ: «Φωτιά» στο twitter με τις 4 προτάσεις για την Ουκρανία – Η απάντηση Ζελένσκι

Το κόστος

«Η SpaceX δεν ζητά να ανακτήσει τα προηγούμενα έξοδα, αλλά επίσης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το υπάρχον σύστημα επ’ αόριστον (και) να στείλει αρκετές χιλιάδες περισσότερα τερματικά που έχουν χρήση δεδομένων έως και 100 φορές μεγαλύτερη από τα τυπικά νοικοκυριά. Αυτό είναι παράλογο», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla δήλωσε ότι η Starlink ξόδευε σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για τη διατήρηση των δορυφορικών υπηρεσιών στην Ουκρανία. Πρόσφατα σημείωσε ότι η SpaceX είχε ξοδέψει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για να ενεργοποιήσει και να υποστηρίξει το Starlink στη χώρα.

Ο Μασκ φέρεται να είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του το Πεντάγωνο ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς σε επιστολή του ανέφερε ότι «δεν είμαστε σε θέση θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε υπάρχοντες».

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Πανηγυρική υποδοχή από το Κρεμλίνο των προτάσεων Μασκ για την Ουκρανία

Τι ζητά από το Πεντάγωνο

Σύμφωνα με το CNN, η SpaceX ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει για το Starlink περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του έτους.  Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει το κόστος για περισσότερους από 1330 τερματικούς σταθμούς της SpaceX στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η εταιρία έχει δωρίσει 3670 σταθμούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μιχαΐλο Φεντόροφ δήλωσε ότι το Starlink συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της παροχής ενέργειας και στην επικοινωνία σε κρίσιμες περιοχές έπειτα από περισσότερες από 100 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα