Σχέδιο για την απελευθέρωση 15 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και την έναρξη αναπλήρωσης αυτών των αποθεμάτων, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές τιμές της βενζίνης ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών στις 8 Νοεμβρίου.

Η κίνηση ήρθε δύο εβδομάδες αφότου ο ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας «άδειασε» τον Μπάιντεν και ουσιαστικά συντάχθηκε με τη Ρωσία, συμφωνώντας σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, αυξάνοντας τους φόβους για νέα άνοδο στις τιμές των πρατηρίων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Επιμένει ότι η απόφαση για μείωση της παραγωγής δεν ήταν πολιτική

«Με την ανακοίνωσή μου σήμερα, θα συνεχίσουμε να σταθεροποιούμε τις αγορές και να μειώνουμε τις τιμές σε μια στιγμή που οι τιμές της ενέργειας σε άλλες χώρες έχουν προκαλέσει αστάθεια», δήλωσε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία για τις υψηλότερες τιμές του αργού και της βενζίνης, ενώ σημείωσε ότι οι τιμές είχαν μειωθεί κατά 30% από το ανώτατο όριο στο οποίο είχαν σκαρφαλώσει φέτος.

Διαβάστε επίσης – Τα αποθέματα των ΗΠΑ επηρεάζουν τα τάνκερ

Εκκληση στις εταιρείες του κλάδου ενέργειας και καυσίμων

Επανέλαβε επίσης μια έκκληση προς τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, τις εταιρείες εμπορίας βενζίνης και τα διυλιστήρια, ζητώντας τους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα κέρδη-ρεκόρ για την επαναγορά μετοχών και να επενδύσουν στην παραγωγή.

Το σχέδιο του Μπάιντεν στοχεύει να προσθέσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στην αμερικανική αγορά για να αποτρέψει τις αυξήσεις των τιμών που θα μπορούσαν να πλήξουν το εισόδημα των καταναλωτών αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τις εταιρείες εξόρυξης της χώρας ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στην αγορά ως αγοραστής εάν οι τιμές πέσουν πολύ χαμηλά.

Ο πρόεδρος επέκρινε για άλλη μια φορά ορισμένους παράγοντες της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. «Τα κέρδη των διυλιστηρίων είναι διπλάσια από τα συνηθισμένα. Και το περιθώριο (κέρδους) των διανομέων ξεπερνά το 40%», έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια