Η Κίνα κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη 3,9% του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσαν τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το στοιχείο αυτό, που δόθηκε στη δημοσιότητα την επομένη της ανάδειξης του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κινήματος της Κίνας και άρα του κράτους για τρίτη συναπτή θητεία, γνωστοποιήθηκε με έξι ημέρες καθυστέρηση, χωρίς προαναγγελία, ούτε συνέντευξη Τύπου, ως είθισται. Τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας επρόκειτο να ανακοινωθούν την περασμένη Τρίτη 18η Οκτωβρίου, όμως η δημοσιοποίησή τους αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή χωρίς να εξηγηθεί το γιατί από το Πεκίνο.

Άκαμπτη πολιτική

Ομάδα 12 ειδικών που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο προέβλεπε μεσοσταθμικά ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην υφήλιο υπέφερε από τα lockdowns που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής zero COVID, με άλλα λόγια της πλήρους εξάλειψης του ιού.

Αντίθετα στο ρεύμα πολλών άλλων χωρών, οι οποίες επέλεξαν να «ζήσουν με τον ιό» και έχουν προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων, η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει άκαμπτη πολιτική για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης: Η αναπτυξιακή πορεία της Κίνας θα γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο

Τα μέτρα που παίρνει το Πεκίνο, που οδηγεί συχνά στο ξαφνικό κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων, πλήττει τη δραστηριότητα και τις μετακινήσεις και συρρικνώνει την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Κίνας δεν αυξήθηκε παρά μόλις 0,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από το 2020, ενώ είχε αναπτυχθεί κατά 4,8% το πρώτο.

Ανοδική κίνηση

Η δημοσιοποίηση του στοιχείου για την ανάπτυξη συνοδεύτηκε από αυτή διαφόρων άλλων οικονομικών δεδομένων. Αξιοσημείωτα, οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Από την άλλη, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, από 4,2% τον Αύγουστο.

Επιπλέον, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 5,5%, από 5,3% έναν μήνα νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης: Το Σπούτνικ, ο Ψυχρός Πόλεμος και το μεγάλο στοίχημα της Κίνας

Ο δείκτης της ανεργίας παρακολουθείται πάντα στενά από την κυβέρνηση —αν και αναλυτές τον θεωρούν πλασματικό, αφού αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κατοίκους των πόλεων—, ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε δυνητική κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων· είχε φθάσει στο ιστορικό ρεκόρ του (6,2%) τον Φεβρουάριο του 2020, στην κορύφωση της πανδημίας, προτού υποχωρήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή