Ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο 2023, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Η έκταση της επιβράδυνσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο αποφασιστικά θα στηρίξει την κινεζική οικονομία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μετά το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος του, την επόμενη εβδομάδα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ,είχε μια δύσκολη χρονιά. Το κορυφαίο πρόβλημά της είναι η καταρρέουσα αγορά ακινήτων- τα ακίνητα αποτελούν την παραδοσιακή ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης: Μασκ: «Ξαναχτύπησε» με πρόταση για την Ταϊβάν – Το «ευχαριστώ» του Πεκίνου

Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι η κρίση θα επεκταθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τορπιλίζοντας τις επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, τα σοκ που προέρχονται από τους ρυθμιστικούς περιορισμούς του Σι και την ακραία πολιτική μηδενικής Covid, έχουν επιδράσει σε κάποιο βαθμό.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα,υπολογίζουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά μόλις 3,2% φέτος, από 8,1% το 2021.

Διαβάστε επίσης – Τι συνέβη στην οικονομία της Κίνας

Ωστόσο, καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος υποφέρει από επιβράδυνση που προκαλείται από την άνοδο των επιτοκίων και το υψηλότερο κόστος ενέργειας, η Κίνα αποτελεί ένα φωτεινό σημείο.

Αν και το ΔΝΤ έχει μειώσει τις προβλέψεις του για τη χώρα, αναμένει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία θα αναπτυχθεί κατά 4,4% το 2023. Αν αυτό είναι ακριβές, χρησιμοποιώντας τα ονομαστικά στοιχεία του ΑΕΠ της χώρας του περασμένου έτους ως βάση, και εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2022 και το 2023 για τις εκτιμήσεις ανάπτυξης προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό για κάθε χώρα, η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι υπερτριπλάσια από τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και η Αμερική παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το ΔΝΤ αναμένει ότι θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1%, ενώ η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με το μισό ποσοστό.

Το κορυφαίο «φωτεινό σημείο», η Ινδία, δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αντισταθμίσει τη «μαύρη εικόνα». Το έθνος της Νότιας Ασίας παράγει περίπου το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ακόμη και αν επεκταθεί κατά 6,1%, όπως προβλέπεται, θα αντιπροσωπεύει μόλις το 7,7% της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Έτσι, η μεγάλη ελπίδα στηρίζεται στον Σι. Αφού τελειώσει η πολιτική συνάντηση που είναι πιθανό να του εξασφαλίσει μια ιστορική τρίτη θητεία, ίσως μπορέσει να επιστρέψει την εστίασή του στην οικονομική επέκταση. Ακόμη και αν η Κίνα αποφασίσει να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα τα καταφέρει.

Αλλά η τύχη των εξαγωγέων από την Αυστραλία έως τη Νότια Κορέα, και των πολυεθνικών καταναλωτικών ομίλων ,θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Πεκίνο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners