Σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών των πολιτών γίνεται ψηφιακά, από την έκδοση ενός πιστοποιητικού ή/και την ψηφιακή επικύρωση εγγράφων έως και την πληρωμή διαφόρων υποχρεώσεων, παρατηρούμε έξαρση του φαινομένου της διαδικτυακής απάτης, ενός φαινομένου που σύμφωνα με υπολογισμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αποφέρει λεία στους επιτήδειους άνω των 170 εκατομμυρίων το χρόνο, ήτοι άνω των 460.000,00 ευρώ σε ημερήσια βάση.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για την εξαπάτηση των υποψήφιων θυμάτων τους όπως, μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing), με λογότυπα που μοιάζουν εκπληκτικά με τα λογότυπα των τραπεζών, με στόχο την υφαρπαγή κωδικών e-baking, ή/και μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα όπου ο παραλήπτης καλείται να επιβεβαιώσει ή να ενεργοποιήσει εκ νέου, οπότε αποκτούν πλήρη πρόσβαση στο κινητό με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ή/και την πρόσφατη απάτη «… η Ελληνική Εφορία εκκαθάρισε την φορολογική σας δήλωση και πρέπει να σας επιστρέψει ένα ποσό…» και μια σειρά πολλών άλλων τεχνασμάτων, πάντα με τον ίδιο στόχο την εξαπάτηση του πολίτη και το άδειασμα των λογαριασμών του.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα phishing emails που παραπλανούν τους εργαζομένους

Για όλα τα ανωτέρω οι αρμόδιοι φορείς όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ηλεκτρονικές απάτες «Μια παύση αρκεί για να αποφύγουμε την ηλεκτρονική απάτη», έχοντας αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους πολλές σχετικές ερωτήσεις – απαντήσεις, έτσι ώστε να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, (ενδεικτικά, η Ελληνική Αστυνομία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της οδηγό με το πως μπορούμε να πραγματοποιούμε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου με ασφάλεια).

Ένα ακόμα σχετικό φαινόμενο που μας απασχολεί είναι το μέσω ηλεκτρονικών επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματα κλείδωμα (κρυπτογράφηση) των αρχείων επιχειρήσεων, εμπορικών – λογιστικών – προσωπικού κ.λπ., για το ξεκλείδωμα των οποίων ζητούν λύτρα σε κρυπτονομίσματα (bitcoin), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν δεν υπάρχουν ασφαλή αντίγραφα ασφαλείας, να καταβάλλονται στους επιτήδειους. Όσοι διοικούν επιχειρήσεις από πολύ μικρές έως πολύ μεγάλες, μεταξύ αυτών και ο γράφων, με δεδομένο ότι υπάρχει πιθανότητα να δεχτούμε τέτοιου είδους επιθέσεις, καλό θα είναι να απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Θεωρούμε ότι είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε τεχνικές αστοχίες λογισμικού και δικτύων ή/και σε κακόβουλες «κυβερνοεπιθέσεις» ή/και απέναντι σε λανθασμένες ή σκοπούμενες ενέργειες των χρηστών των πληροφοριακών μας συστημάτων ;

β) Θεωρούμε ότι με τα αντίγραφα ασφαλείας (BackUp) που λαμβάνουμε σε διάφορα μέσα όπως εξωτερικοί δίσκοι κ.λπ., είμαστε «ασφαλείς» από όλους τους κινδύνους ;

γ) Δοκιμάσαμε ποτέ να επαναφέρουμε αντίγραφα ασφαλείας με επιτυχία ;

Η αξιόπιστη λύση που σε όλα τα ανωτέρω ερωτήματα η απάντηση θα είναι ΝΑΙ, συνεπώς μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δεδομένων άρα την αποφυγή προβλημάτων τα οποία θα κοστίσουν σε χρόνο συνεπώς και σε χρήμα, είναι η τεχνολογία Cloud. Ειδικότερα η τεχνολογία αυτή διακρίνεται σε :

α) Cloud Server, όπου κάθε επιχείρηση έχει αποκλειστικό χώρο εργασίας ανά χρήστη με υποδομές τελευταίας τεχνολογίας, ασφάλεια δεδομένων, υψηλές ταχύτητες, αυτόματο backup αρχείων με εγγυημένη άμεση επαναφορά και κόστος το οποίο θα αποσβεσθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μιας και δεν απαιτείται από την επιχείρηση να επενδύσει σε ακριβά συστήματα υπολογιστών τα οποία απαιτούν τακτική αναβάθμιση. Επίσης σε περίπτωση κλοπών ή φυσικών καταστροφών δεν χάνονται τα πολύτιμα δεδομένα της επιχείρησης αλλά μόνο «φτηνό σίδερο».

β) Cloud BackUp, όπου κάθε επιχείρηση έχει εντελώς αυτοματοποιημένα χωρίς να απαιτείται η διακοπή των εργασιών της αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων της με υψηλές προδιαγραφές, ιστορικότητα, εγγυημένη άμεση επαναφορά οποτεδήποτε απαιτηθεί και πολύ χαμηλό κόστος (ενδεικτικά από 0,33 € την ημέρα).

Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – ηλεκτρονικών συναλλαγών η ασφάλεια των δεδομένων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των επιχειρηματιών. Η χρήση εξελιγμένων διαδικτυακών τεχνολογιών προφυλάσσει από κυβερνοεπιθέσεις, μεμονωμένες κακόβουλες ενέργειες, λανθασμένες ή σκοπούμενες ενέργειες χρηστών και τεχνικές αστοχίες λογισμικού και δικτύων, συνεπώς προφυλάσσει τις επιχειρήσεις.

* Γιώργος Α. Κορομηλάς, Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων, Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E., Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts