Η Apple περιορίζει την παραγωγή του iPhone 14 Plus και την ίδια στιγμή αυξάνει την αντίστοιχη του περισσότερο ακριβού iPhone 14 Pro λόγω της μάλλον «χλιαρής» ζήτησης για το μεσαίο μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών αγοράς TrendForce, το μερίδιο του περισσότερο ακριβού iPhone 14 Pro έχει αυξηθεί στο 60% της συνολικής παραγωγής, από το αρχικά σχεδιαζόμενο του 50%. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η παραγωγή του να αυξηθεί στο 65% του συνόλου.

Διαβάστε επίσης: Τι κάνουν οι Έλληνες τα παλιά smartphones

Ακριβά κινητά και η πορεία της οικονομίας

Η επικέντρωση της Apple στο high-end μοντέλο της νέας σειράς smartphone ενδέχεται να τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει στη γενικότερη μείωση των πωλήσεων συσκευών. Άλλωστε στο αποκορύφωμα της «κρίσης των ημιαγωγών» τα Pro και Pro Max μοντέλα της Apple, δηλαδή οι κορυφαίες προτάσεις της ήταν αυτές που είχαν τις υψηλότερες πωλήσεις και βοήθησαν την εταιρεία να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους.

Επιπρόσθετα, η TrendForce στο σημείωμά της εκτιμά ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, υπονομεύοντας τη ζήτηση για iPhone το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής κατά 14% σε ετήσια βάση, δηλαδή στις 52 εκατομμύρια μονάδες.

Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν, αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι οι εκδόσεις Pro και Pro Max του iPhone 14 είχαν υψηλό ρυθμό πωλήσεων, αν και η ζήτηση για το βασικό μοντέλο, συνήθως το best seller της Apple διαχρονικά, ήταν υποτονική.

Διαβάστε επίσης: Πτωτικά κατά 3,5% θα κινηθούν το 2022 οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones

Κόντρα στα δεδομένα της αγοράς

Η Apple ήταν ο μόνος κατασκευαστής έξυπνων κινητών τηλεφώνων, μεταξύ των πέντε κορυφαίων της αγοράς, που εμφάνισε αυξημένες παραδόσεις συσκευών κατά το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους βελτιώνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 18% από 15% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ανέφερε πρόσφατα η εταιρεία μετρήσεων Canalys.

Η αύξηση του μεριδίου της Apple παρατηρείται ενώ το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς smartphone συρρικνώθηκε κατά 9% σύμφωνα με τα δεδομένα της Canalys.

Μόλις τον περασμένο μήνα η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάζει τα τελευταία της iPhone 14 σε γραμμές παραγωγής της Ινδίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης μετακίνησης της παραγωγής εκτός Κίνας σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν λόγω της αυξανόμενης πολιτικής έντασης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Τέλος, η TrendForce εκτιμά ότι το μερίδιο της παραγωγής της Apple από τα ινδικά εργοστάσια θα ξεπεράσει το 5% το 2023 και θα αυξηθεί σταδιακά με την πάροδο των χρόνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή