Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές ημιαγωγών προς την Κίνα. Μάλιστα, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών ώστε να υπάρξει συντονισμός και να ενισχυθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Κίνα σε ότι αφορά τους ημιαγωγούς.

Αυτό που ζητούν ουσιαστικά οι Αμερικανοί από τους Ευρωπαίους φαίνεται ότι είναι μια συνεργασία παρόμοια με αυτή που εφάρμοσαν οι δύο πλευρές με τις κυρώσεις προς την Μόσχα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εναρμόνιση

Το δημοσίευμα ήρθε μετά την είδηση ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με τους συμμάχους ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με τους κανόνες που ήδη έχουν επιβληθεί σχετικά με τους περιορισμούς εξαγωγών προηγμένων εργαλείων κατασκευής μικροτσίπ προς την Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Το στοίχημα του ενός τρισ. δολ. για τη βιομηχανία ημιαγωγών

Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι μέσω αξιωματούχων του δικού τους υπουργείου Εμπορίου θεωρούν απίθανο οι Αμερικανοί να βρουν ανταπόκριση καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να διατηρούν τεράστια συμφέροντα στην κινεζική αγορά ημιαγωγών.

Η περίπτωση της ASML

Πάντως, από τις αρχές του 2020, οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την εξαγωγή από την Ολλανδία προς την Κίνα εξοπλισμού λιθογραφίας EUV (extreme ultraviolet) που χρησιμοποιείται στην κατασκευή προηγμένων μικροτσίπ μικρότερων των 22 νανόμετρων.

Σε μία κίνηση κλιμάκωσης, τον περασμένο Ιούλιο οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν την ASML Holding να σταματήσει την πώληση εργαλείων λιθογραφίας εμβάπτισης DUV στην Κίνα. Εάν οι πιέσεις καρποφορήσουν η Κίνα δεν θα είναι πλέον σε θέση να παράγει κοινά χρησιμοποιούμενους ημιαγωγούς.

Διαβάστε επίσης: Πόσο εύκολα η Κίνα μπορεί να «στήσει» βιομηχανία ημιαγωγών

Σε αυτό το κλίμα, στις 7 Οκτωβρίου, το αρμόδιο τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου αποκάλυψε ένα νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων προς τις αμερικανικές εταιρείες, που λειτουργούν αποτρεπτικά στις πωλήσεις τόσο προηγμένων μικροτσίπ όσο και εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών στην Κίνα.

Έως τώρα, οι αμερικανικοί περιορισμοί καλύπτουν τα εργαλεία λιθογραφίας EUV, ενώ επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί επέκταση των όρων ώστε να καλυφθεί και η πώληση εργαλείων λιθογραφίας εμβάπτισης DUV. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται προς το παρόν η προσπάθεια να πειστεί η ASML να μην προχωρήσει σε πώληση τέτοιου εξοπλισμού στην Κίνα.

Η επιχειρηματική σκοπιά

Η ASML βλέποντας το θέμα από καθαρά επιχειρηματική σκοπιά θεωρεί ότι έως τώρα έχει αποφύγει τις… κακοτοπιές. «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε και να ακολουθούμε τους νέους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ», ανέφερε η εταιρεία κατά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. «Με βάση την αρχική μας αξιολόγηση, οι νέοι περιορισμοί δεν τροποποιούν τους κανόνες που διέπουν τον εξοπλισμό λιθογραφίας που αποστέλλεται από την ASML εκτός Ολλανδίας».

Διαβάστε επίσης: «Φρένο» των πωλήσεων στην Κίνα πατάει ο κολοσσός των ημιαγωγών ASML

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι ο αντίκτυπος των νέων αμερικανικών περιορισμών, στο συνολικό πλάνο αποστολής εξοπλισμού για το 2023, θα είναι περιορισμένος.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα μικροτσίπ και στην παραγωγής τους αλλά και σε όσα μπορεί να κάνει η Κίνα με τόσο προηγμένη τεχνολογία, δηλαδή κβαντικούς υπολογιστές, βιοτεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να περικόψουν τις εξαγωγές τους προς την Κίνα τόσο δραστικά. Ωστόσο, μία από τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρχει περιθώριο να εξεταστούν προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για την ενίσχυση των στρατιωτιών του ικανοτήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή