Μπορεί το iPhone να έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικό στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ωστόσο κατακόρυφη πτώση στις εβδομαδιαίες πωλήσεις του στην Κίνα, μπορεί να αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερων προκλήσεων για την Apple.

Οι πωλήσεις iPhone της εταιρείας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 27% την εβδομάδα της 24ης Οκτωβρίου, καταγράφοντας μία τρίτη διαδοχική εβδομάδα με ολοένα και πιο απότομη πτώση.

Όπως αναφέρουν σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές, αναλυτές της Jefferies, το οποίο επικαλείται το Bloomberg, η αρνητική αυτή τάση διατηρείται και είναι χειρότερη από τις πρόσφατες πτώσεις για τους ανταγωνιστές Android.

Διαβάστε επίσης – Τέλος ο «αρραβώνας» της Apple με την Κίνα

Χάνει τη λάμψη του

Τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 5,7% σε σύγκριση με πτώση 15,2% για εναλλακτικές λύσεις Android. Σύμφωνα όμως με τις επισημάνσεις των αναλυτών αυτό άλλαξε τον περασμένο μήνα και η Apple μπορεί να έχει χάσει τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο μερίδιο αγοράς στη χώρα.

«Ενώ το iPhone ήταν το καλύτερο σημείο αναφοράς, έχει χάσει τη λάμψη του και τα πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν κίνδυνο να γίνει το χειρότερο σημείο αναφοράς», έγραψαν οι αναλυτές.

«Αυτή είναι μια σταδιακή αρνητική τάση για την αγορά των smartphone εν γένει, αλλά και μια ιδιαίτερη ανησυχία για την αλυσίδα εφοδιασμού iPhone».

Η παγκόσμια αγορά smartphone κατέγραψε τρία συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης στις αποστολές φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Canalys.

Διαβάστε επίσης – Smartphones: Πτώση 9% στην παγκόσμια αγορά «βλέπει» η Canalys

Στην Κίνα, η οικονομική επιβράδυνση και τα lockdown για την Covid-19 έχουν περιορίσει τη δυναμική των πωλήσεων.

Ήδη, οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν αγοράσει λιγότερα ακουστικά iPhone 14 στις πρώτες μέρες της διαθεσιμότητάς του τον Σεπτέμβριο από τον προκάτοχο του προϊόντος πριν από ένα χρόνο. Και οι αποστολές smartphone στην Κίνα μειώθηκαν περίπου 21% τον Αύγουστο, σύμφωνα με εθνικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η Apple έχει επίσης παραιτηθεί από τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής της οικογένειας προϊόντων iPhone 14, ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI