Το Halloween δεν είναι η μόνη εποχή του χρόνου που απρόσκλητα «πνεύματα» ζωντανεύουν προκαλώντας «φρίκη» στο σπίτι σας. Το 2022, τα honeypots της Kaspersky –λογισμικό που μιμείται μια ευάλωτη συσκευή– εντόπισαν περισσότερες από 990 εκατομμύρια παγκόσμιες επιθέσεις εναντίον έξυπνων συσκευών όπως smartwatches, κλειδαριές, fitness trackers και πολλές άλλες.
Νωρίτερα φέτος, η τρομακτική περίπτωση ενός μωρού στη Σκωτία έγινε πρωτοσέλιδο: Ένας άγνωστος εισέβαλε στο baby monitor μιας οικογένειας και τρόμαζε το παιδί κάθε βράδυ. Ποιος θέλει να ανατριχιάσει επειδή ανακαλύπτει ότι βιντεοσκοπείται κρυφά, όπως μια οικογένεια σε ένα διαμέρισμα Airbnb στο Κορκ της Ιρλανδίας; Τρομακτικές ιστορίες αγνώστων που παίρνουν τον έλεγχο των συνδεδεμένων συσκευών και των σχετικών δεδομένων τους συμβαίνουν συνεχώς, είτε πρόκειται για έξυπνα ηχεία (smart speakers) είτε για κάμερες παρακολούθησης.
Ανακαλύψεις που… τρομάζουν
Οι συσκευές IoT είναι συχνά στόχος brute force επιθέσεων. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιλέγουν συσκευές με διαθέσιμα πρωτόκολλα σύνδεσης και επιβάλλουν αυτόματα κοινά ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Η πιο λεπτομερής έρευνα φέρνει πάντα στην επιφάνεια μια συσκευή παρακολούθησης μωρών ή μια κάμερα των οποίων οι πάροχοι έχουν ορίσει έναν easy-to-hack κωδικό πρόσβασης.
Διαβάστε επίσης: Πώς χάθηκαν 350 δισ. δολ. σε μία εβδομάδα από τις Big Tech
Σύμφωνα με την Kaspersky, το 2022, τα honeypots της εταιρείας κατέγραψαν περισσότερες από 990 εκατομμύρια παγκόσμιες επιθέσεις εναντίον έξυπνων συσκευών. Ο αριθμός των επιθέσεων είναι ιδιαίτερα τρομακτικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι έξυπνες συσκευές συνδέονται ως επί το πλείστον στο ίδιο δίκτυο – ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιωτικό ή επαγγελματικό. Αυτό σημαίνει ότι η ευπάθεια μιας συσκευής μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το δίκτυο. Ως αποτέλεσμα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν όχι μόνο να χειριστούν τις λειτουργίες των αντίστοιχων συσκευών, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε άλλες αποθηκευμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων και των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό το δίκτυο. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει τις επικοινωνίες που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις στο home office, και να καταλήξει να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο ασφαλείας για τις εταιρείες.
«Από τα smartwatches μέχρι τα έξυπνα οικιακά αξεσουάρ, οι συσκευές IoT αποτελούν ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητάς μας, επομένως οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν επιδέξια στρέψει την προσοχή τους σε αυτόν τον τομέα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά σημαντικοί για να παραβιαστούν, αλλά οι πληροφορίες είναι μια πολύτιμη πηγή. Είδαμε ότι μόλις αυξήθηκε το ενδιαφέρον των χρηστών για έξυπνες συσκευές, εντάθηκαν και οι επιθέσεις. Οι περισσότερες επιθέσεις μπορούν να αποφευχθούν και γι’ αυτό συμβουλεύουμε τους χρήστες έξυπνων συσκευών να εγκαταστήσουν μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, η οποία θα τους βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλείς», σχολιάζει ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο.
Διαβάστε επίσης: Άπιαστο όνειρο το Metaverse
Για να αποτρέψετε τον έλεγχο των συσκευών σας από αυτόκλητους επισκέπτες, η Kaspersky παρέχει στους χρήστες έξυπνων συσκευών στο οικιακό δίκτυο τις ακόλουθες συστάσεις:
- Πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή, αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης και δημιουργήστε έναν νέο. Όταν το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε μεγάλους, σύνθετους και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλες τις συσκευές σας.
- Απενεργοποιήστε την απομακρυσμένη διαχείριση. Τα σύγχρονα routers έχουν συχνά μια δυνατότητα που σας επιτρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις μέσω του Διαδικτύου. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά ενέχει επίσης κίνδυνο ασφάλειας.
- Εγκαθιστάτε τακτικά τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις υλικολογισμικού στις συσκευές, καθώς αυτό θα διορθώσει τα τρωτά σημεία που εντοπίστηκαν από την προηγούμενη ενημέρωση με τις κατάλληλες ενημερώσεις κώδικα.
- Προϊόντα εγκατεστημένα σε router από τηλεπικοινωνιακό πάροχο, παρακολουθούν όλες τις προσπάθειες σύνδεσης, φιλτράρουν αυτές που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το router ή τις συνδεδεμένες συσκευές, αποτρέπουν τον έλεγχο των οικιακών συσκευών IoT από χάκερ και ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με πιθανές ευπάθειες των συνδεδεμένων έξυπνων οικιακών συσκευών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των έξυπνων οικιακών συσκευών μπορείτε να βρείτε εδώ.
Latest News
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη