Πτωτικά έκλεισαν και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς συνεχίστηκε το risk off που πυροδότησε η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων, η οποία και σηματοδότησε ότι δεν θα υπάρξει σύντομα καμία στροφή της νομισματικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,46% στις 31.999 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,06% στις 3.719 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,73% στις 10.342 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ξεχώρισε ο FTSE 100 κόντρα στην πτώση

Την ίδια ώρα, αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να στρέφονται πλέον στους τίτλους σταθερού εισοδήματος για προστασία. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς εκτινάχθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,141%.

Οι αγορές σε ασκήσεις ακροβασίας

«Η Fed συνεχίζει να επηρεάζει τις αμερικανικές μετοχές, καθώς ο αντίκτυπος από τον πρώτο γύρο αυξήσεων γίνεται επιτέλους αισθητός», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda, Ed Moya. «Οι μετοχές δεν πρόκειται να συνεχίσουν την κατακόρυφη βουτιά, αλλά θα προσαρμοστούν μέχρι να τιμολογήσουν λίγο περισσότερο την επιθετικότητα της Fed».

Οι αγορές πιθανότατα θα συνεχίσουν να ακροβατούν μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί και ότι η Fed έχει σταματήσει να στοχεύει σε υψηλότερα επιτόκια, αλλά οι αναλυτές διχάζονται σχετικά με το πού θα φτάσουν. Οποιαδήποτε στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν επιβραδύνεται καθώς η κεντρική τράπεζα αυστηροποιεί την πολιτική της, πιθανότατα θα επιβαρύνουν τις μετοχές, αναφέρουν οι αναλυτές.

«Κατά την άποψή μας, η απόδοση κινδύνου για τις αγορές κατά τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες είναι δυσμενής και η τελευταία δήλωση της Fed υποστηρίζει αυτή την άποψη», έγραψε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή μεταβολή κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες υποχώρησαν στις 217.000 έναντι των 220.000 που εκτιμούσαν οι αναλυτές, για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου 2022. Αύξηση όμως σημείωσαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις στις 1.485.000 την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου.

Επίσης, το κόστος εργασίας αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο και με τον πιο αργό ρυθμό από τις αρχές του 2021. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας, ένα μέτρο της παραγωγικότητας έναντι των αμοιβών, αυξήθηκε κατά 3,5% για το τρίμηνο, κάτω από την εκτίμηση του 4% των αναλυτών του Dow Jones και από 8,9% το δεύτερο τρίμηνο.

Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, καθώς αυξήθηκε στα 73,3 δισ. δολάρια, έναντι της εκτίμησης για 72,3 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]