Τα εταιρικά κέρδη εισέρχονται στην όγδοη ύφεσή τους τα τελευταία 50 χρόνια και αν η πτώση τους κινηθεί στο μέσο όρο των προηγούμενων επτά (-31%) τότε οι μετοχές παγκοσμίως βάση του δείκτη MSCI World, θα μπορούσαν να σημειώσουν πτώση 20%-30%, εκτίμησε ο Robert Buckland επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής μετοχών της Citigroup.

Οι προηγούμενες περίοδοι ύφεσης

Πώς κινήθηκαν οι μετοχές κατά τις προηγούμενες επτά περιόδους ύφεσης κερδοφορίας τα τελευταία 50 χρόνια; Σε τρεις από αυτές (1974, 2001, 2020), η αγορά υποχώρησε απότομα 12 μήνες πριν την πτώση των εταιρικών κερδών, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν τις εξελίξεις, σε  δύο από αυτές (1974, 2020), οι μετοχές σημείωσαν άνοδο ακόμη και όταν τα κέρδη συρρικνώνονταν, καθώς τα κακά νέα είχαν προεξοφληθεί από τις αγορές, ενώ το 2001 η αγορά συνέχισε την πτώση της.

Στις υπόλοιπες τέσσερις (1980, 1989, 2007, 2015), οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν καθώς τα κέρδη έφθαναν στην κορύφωσή τους με αποτέλεσμα, η μη προεξόφληση των κακών μαντάτων και ο εφησυχασμός, οδήγησαν των παγκόσμιο δείκτη μετοχών  MSCI World σε απώλειες κατά μέσο όρο 27% καθώς τα κέρδη ανά μετοχή  κατά απογοήτευαν αναλυτές και επενδυτές.

Οι εκτιμήσεις

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών σήμερα είναι πως  τα κέρδη ανά μετοχή θα σημειώσουν πτώση μόλις 5% το 2023, έναντι εκτίμησης για 5%-10% από τη Citi, με τις πιθανότητες όμως στο σενάριο της σκληρής προσγείωσης των οικονομιών να είναι πως η πτώση τα κέρδη θα κυμανθεί στο 20%.

Μία πτώση 20% στα κέρδη ανά μετοχή των ΗΠΑ,  υποδηλώνει επιπλέον πτώση των μετοχών κατά  15%-20%, ενώ στο ίδιο σενάριο (-20% στα εταιρικά κέρδη) η περεταίρω πτώση των μετοχών στην Ευρώπη θα κυμανθεί στο  5%-10% και στην Ιαπωνία στο 10%-15%.

Για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα πάντως, οι αναλυτές σημειώνουν πως η ανάκαμψη των επιχειρήσεων μετά την περίοδο της πανδημίας και τη 10ετή οικονομική κρίση είναι σημαντική και πέρα από τις προσδοκίες μέσω προγραμμάτων συνεχούς βελτίωσης, επενδύσεων και λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Το σύνολο των οικονομικών μεγεθών και αριθμοδεικτών παρουσιάζει σημαντική αύξηση, αποτυπώνοντας τη συνεχή προσπάθεια των εταιρειών για προσαρμογή στις απαιτήσεις της οικονομίας, για πρότυπη λειτουργία και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τα λειτουργικά κέρδη του συνόλου των εισηγμένων αναμένεται να  ξεπεράσουν στο σύνολο της χρήσης του 2022, τα 10 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να συγκριθούν, με τις καλές εποχές της «προμνημονιακής» περιόδου, μόνο που τότε οι εισηγμένες επιχειρήσεις ήταν διπλάσιες. Για το 2023, η επιβράδυνση/ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσει και τα εταιρικά κέρδη, αλλά στο ΧΑ υπάρχει πλέον ένας σκληρός πυρήνας εισηγμένων που έχει δοκιμαστεί σε αλλεπάλληλες κρίσης και δείχνει ότι μπορεί  πλέον να παρουσιάζει σχετικά ισχυρούς ισολογισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές