Μετά τα Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που δέχθηκαν επίθεση με τοματόσουπα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, ένα ακόμα έργο του διάσημου ζωγράφου έγινε στόχος «ακτιβιστών» αυτή τη φορά στην Ιταλία…

Τέσσερις γυναίκες, μέλη της οργάνωσης Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) έριξαν στον «Σπορέα», που εκτίθεται στο Palazzo Bonaparte στη Ρώμη σούπα μπιζελιού, φωνάζοντας συνθήματα κατά της χρήσης άνθρακα και κατά της κλιματικής αλλαγής, πριν κολλήσουν -κατά πάγια τακτική- τα χέρια τους στον τοίχο με κόλλα.

Ο πίνακας, δανεισμένος από το Μουσείο Kroeller-Mueller στην Ολλανδία, προστατεύεται από γυαλί και δεν υπέστη ζημιές.

Μαζικές επιθέσεις σε έργα τέχνης

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, μέλη γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης πέταξαν πουρέ πατάτας στις «Θημωνιές» του Μονέ, στο μουσείο του Πότσνταμ, στη Γερμανία. Ενώ λίγες ημέρες μετά, ανάλογη επίθεση δέχτηκε ο πίνακας «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ.

Επίσης, στα μέσα του Οκτωβρίου, δύο ακτιβίστριες της εκστρατείας Just Stop Oil συνελήφθησαν, καθώς πέταξαν τοματόσουπα στον διάσημο πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο οποίος βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Στη συνέχεια κόλλησαν με κόλλα τα χέρια τους στον τοίχο δίπλα στον πίνακα.

«Τι αξίζει περισσότερο, η τέχνη ή η ζωή; Αξίζει περισσότερο από το φαγητό; Αξίζει περισσότερο από τη δικαιοσύνη; Σας απασχολεί περισσότερο η προστασία ενός πίνακα ή η προστασία του πλανήτη και των ανθρώπων μας; Η κρίση του κόστους ζωής είναι μέρος του κόστους της πετρελαϊκής κρίσης, τα καύσιμα είναι απρόσιτα σε εκατομμύρια ψυχρές, πεινασμένες οικογένειες. Δεν έχουν την πολυτέλεια να ζεστάνουν ούτε μια κονσέρβα σούπας», δήλωσε μία εξ αυτών, όπως δείχνει βίντεο από τα γεγονότα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus