Ετήσια αύξηση 9,1% της επαναλαμβανόμενης μετά φόρων κερδοφορίας της πέτυχε η Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2022, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 9% και τη μείωση του δείκτη καθυστερήσεων στο 8%.

Πρόκειται για μία επίδοση που αποδίδεται στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, ως αποτέλεσμα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, στη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων και στην υποχώρηση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών: Ολοκλήρωση πώλησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων 400 εκ. ευρώ

Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, η τράπεζα διατήρησε την ισχυρή δυναμική της και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, επιτυγχάνοντας διατηρήσιμα θετικά αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν τη συνεχή πρόοδο που σημειώνεται στην υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, Project Tomorrow.

«Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, ο μετασχηματισμός της Τράπεζάς μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή, η ποιότητα των περιουσιακών μας στοιχείων βελτιώνεται, και, χάρη στις αποφασιστικές και έγκαιρες πρωτοβουλίες μας, η κερδοφορία μας ενισχύεται» σημείωσε ο ίδιος.

Κατά το εννεάμηνο του έτους ο όμιλος πέτυχε κερδοφορία ύψους 335 εκατ. ευρώ, επίδοση, που κατά τον κ. Ψάλτη, «μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την κερδοφορία της Τράπεζας το 2022 σε 7%».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιτυχή έκδοση Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους 400 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, ο CEO της τράπεζας υπογράμμισε πως «επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία μας στις κεφαλαιαγορές και την ικανότητά μας να υλοποιούμε τη στρατηγική μας ακόμη και σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας».

Κατά τον ίδιο, «με την έκδοση αυτή, βελτιώσαμε το χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας και αποδείξαμε την προσαρμοστικότητά μας, επιτυγχάνοντας ελκυστικό επιτόκιο σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις για τις διεθνείς αγορές».

Στο 2% η ανάπτυξη το 2023

Σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι «καθώς η γεωπολιτική αστάθεια ρίχνει τη σκιά της στη μακροοικονομική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρές επιδόσεις και βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση να διαχειριστεί εξωτερικούς κλυδωνισμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, «απόδειξη της ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία».

Σημείωσε δε πως «οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι εξίσου θετικές και προσεγγίζουμε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας από μία θέση πραγματικής ισχύος. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η συνεχιζόμενη, αξιοσημείωτη εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα, προοιωνίζονται συνέχιση της επέκτασης του δανειακού μας χαρτοφυλακίου».

Ο κ. Ψάλτης υποστήριξε πως «μπορώ, συνεπώς, με ασφάλεια να επιβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών μας που παρουσιάσαμε προς την επενδυτική κοινότητα, με το στρατηγικό σχέδιο Project Tomorrow».

Τα βασικά μεγέθη

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τράπεζας, τα βασικά της μεγέθη κινήθηκαν ως εξής:

  • Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 12% σε τριμηνιαία βάση (ή 17% σε επαναλαμβανόμενη βάση) και ανήλθε σε 339 εκατ. ευρώ, επωφελούμενο από την αύξηση των χορηγήσεων και των εσόδων χρεογράφων, καθώς και από τη θετική επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων.
  • Τα Καθαρά Έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 92,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,2% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών.
    Σε επαναλαμβανόμενη βάση, τα έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5,7% το γ’ τρίμηνο, λόγω της αύξησης των προμηθειών Πιστωτικών Καρτών και Πληρωμών καθώς και της αύξησης των χορηγήσεων δανείων.
  • Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν σε 232,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,3% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών.
    Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 8,6%, επίδοση καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω των μη Επαναλαμβανόμενων Εσόδων ύψους 4,7 εκατ. ευρώ (έναντι έκτακτων εξόδων 6,1 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν το β’ τρίμηνο).
  •  Το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 61 μονάδες βάσης, λαμβανομένων υπόψη των ζημιών απομείωσης ύψους 39 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της σταθερής επίδοσης των καθαρών ροών ΜΕΑ που καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο, καθώς και των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων 19 εκατ. ευρώ Το Εννεάμηνο 2022, το κόστος πιστωτικού κινδύνου ανήλθε σε 70 μονάδες βάσης.
  • Τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 92,7 εκατ. ευρώ Τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 117 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων: α) των Εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 69 εκατ. ευρώ, β) των μη επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων ύψους 5 εκατ. ευρώ, γ) των φόρων σχετιζόμενων με τα παραπάνω, ύψους 24 εκατ. ευρώ, δ) της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ 77 εκατ. ευρώ και ε) των εσόδων από διακοπείσες δραστηριότητες και άλλες συναλλαγές ύψους 4 εκατ. ευρώ
  • Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων αυξήθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 31,4 δισ. ευρώ (+9% σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα καθαρής πιστωτικής επέκτασης ύψους Ευρώ 0,5 δισ. ευρώ προς Επιχειρήσεις.
    Ο στόχος που είχε τεθεί για το 2022 έχει επιτευχθεί ήδη από το εννεάμηνο.
  • Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χρηματοδοτώντας την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων.
  • Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε 8%, ως αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης. H συνέπεια των Πελατών ως προς τη διευθέτηση των οφειλών τους παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
  • Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 43,7% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης κύριας λειτουργικής κερδοφορίας (+16%) και της μείωσης του κόστους, υποστηρίζοντας τις προοπτικές για το 2022. Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το α’ τρίμηνο, κατά 11%.
  •  Σε επαναλαμβανόμενη βάση, το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των χορηγήσεων δανείων, των υψηλότερων εσόδων από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων καθώς και την θετική επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων.
    Αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο Καθαρό Έσοδο Τόκων λόγω της δυναμικής του ισολογισμού και των μακροοικονομικών εξελίξεων, ακόμη και κάτω από συντηρητικές παραδοχές.
  •  Η απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών, η οποία είχε περιορισμένη επίπτωση στα αποτελέσματα του τριμήνου, ενισχύει την αναπτυξιακή μας πορεία και τον μετασχηματισμό προς ένα πιο λιτό και αποδοτικότερο μοντέλο λειτουργίας.
  • Περαιτέρω πρόοδος επετεύχθη ως προς τους στόχους ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), να ανέρχεται σε 12,1%2 , ενισχυμένος κατά 47 μονάδες βάσης. Οι Κεφαλαιακοί Δείκτες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω το 2023 κατά 65 μονάδες βάσης από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις.
  • Η Τράπεζα ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο με επιτυχία την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους Ευρώ 400 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στο δεύτερο έτος με κουπόνι 7% και με τιμολόγηση συμβατή με το ισχύον επιτοκιακό περιβάλλον.
    Συνυπολογιζόμενης της έκδοσης, ο δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) διαμορφώνεται στο 19,5%.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις