Έτοιμο θα είναι έως το τέλος του έτους το πλάνο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες, μετά την ανάδειξη της Rothschild ως συμβούλου για την εκπόνησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η ανάδειξη του συμβούλου διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ.Το τελευταίο θα επιλέξει τρεις ενδιαφερόμενους για τη θέση και τον τελικό λόγο για το νικητή της διαδικασίας θα έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει να ρευστοποιήσει τις συμμετοχές αυτές έως και το 2025.

Διαβάστε επίσης – Τράπεζες: Το ΤΧΣ και η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την ενεργειακή κρίση, μεγάλα funds έχουν ήδη εκδηλώσει το προκαταρκτικό τους ενδιαφέρον για αγορά πακέτων μετοχών.

Διαβάστε επίσης – ΤΧΣ: Το νέο ΔΣ του Ταμείου

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας, που ενδιαφέρεται για το 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι για την επιλογή της Rothschild το Ταμείο έστειλε την πρόσκληση κατάθεσης προσφορών στις 22.07 (ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του Νόμου του ΤΧΣ στο ΦΕΚ) και οι προσφορές κατατέθηκαν σχεδόν 20 ημέρες αργότερα, λόγω παράτασης που ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι λόγω του θέρους.

Η σχετική επιτροπή υπέγραψε το πρακτικό 23.09. Δηλαδή η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε σχεδόν εντός μηνός.

Ο διαγωνισμός

Πηγές που έχουν εικόνα των σχετικών διαδικασιών σημειώνουν πως διασφαλίστηκε το αδιάβλητο του διαγωνισμού. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι ορίστηκε εξωτερικό νομικό γραφείο το οποίο δημιούργησε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα με περιορισμένες προσβάσεις (VDR) όπου οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τις προσφορές.

Από ένα μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων στη διαδικασία, ανταποκρίθηκαν 6 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, με τεράστια διεθνή εμπειρία αντίστοιχων έργων, οι οποίοι και κατέθεσαν φακέλους.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως με τη συμβολή του δικηγορικού γραφείου, ανοίχθηκαν πρώτα οι φάκελοι με τις τεχνικές προσφορές (και αφού είχε ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος των εγγράφων που είχαν ζητηθεί για το διαγωνισμό) για να γίνει αντικειμενικά η αξιολόγηση των υποψηφίων με βάση τα αναλυτικά κριτήρια της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

«Προφανώς τα κριτήρια αυτά έδιναν έμφαση στην εμπειρία των εταιρειών στην ελληνική αγορά. Προέκυψε σχετική λίστα κατάταξης» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν και οι οικονομικές προσφορές και δημιουργήθηκε η πρώτη λίστα κατάταξης. Διενεργήθηκαν κύκλοι επανακατάθεσης βελτιωμένων προσφορών, όπως όριζε η πρόσκληση του διαγωνισμού, μέχρις ότου η επιτροπή καταλήξει στους τελικούς δύο υποψηφίους όπου ζητήθηκε το last and final offer.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να επιλεγεί ο τεχνικά αρτιότερος επενδυτικός οίκος, ο οποίος κατέθεσε και την καλύτερη οικονομική προσφορά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις