Σε σημαντικά κέρδη οδήγησαν τους αμερικανικούς δείκτες τα τελευταία στοιχεία των τιμών χονδρικής στις ΗΠΑ, καθώς ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι τελικά ο ρυθμός ανόδου του δείκτη καταναλωτή έχει κορυφωθεί, αφήνοντας χώρο στη Federal Reserve για πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 33.594 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,88% στις 3.991 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 11.358 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κέρδη αλλά αδύναμος ο FTSE 100

Τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού

Οι προσδοκίες για την πορεία των τιμών καταναλωτή ενισχύθηκαν μετά τα στοιχεία ότι οι τιμές παραγωγού, ένα μέτρο του πληθωρισμού χονδρικής, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 0,4%. Επίσης, σε ετήσια βάση, η άνοδος ήταν της τάξεως του 8%, έναντι 8,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η ανακοίνωση αυτή, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις εξασθένησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Το αφήγημα της κορύφωσης του πληθωρισμού κερδίζει έδαφος στη Wall Street, αλλά ο πήχης για μια στροφή της Fed εξακολουθεί να είναι υψηλός, δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird. “Θα υπάρχει ανησυχία στην κεντρική τράπεζα, δεδομένων των αμφιβολιών για την αξιοπιστία της και της επιθυμίας της να αποφύγει τα λάθη της δεκαετίας του 1970 (δηλ. την πολιτική stop and start που παρέτεινε την περίοδο του πληθωρισμού). Αλλά οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί για μια επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιξης προς το 2023”, πρόσθεσε.

Ο καλύτερος του αναμενόμενου δείκτης τιμών παραγωγού του Οκτωβρίου υποδηλώνει ότι μια “ημέρα αναγνώρισης της επίδρασης των αυξημένων επιτοκίων” από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, δήλωσε ο Jeremy Siegel, καθηγητής χρηματοοικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων Wharton. “Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία ανεβάζουν τις πιθανότητες αλλαγής της πολιτικής της Fed”, δήλωσε.

Στο επίκεντρο το λιανεμπόριο

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Walmart σημείωσε άλμα κοντά 7%, αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα κέρδη και τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο του έτους και αύξησε τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους. Η Home Depot ανακοίνωσε επίσης ισχυρά αποτελέσματα, αλλά διατήρησε την καθοδήγηση για το σύνολο του έτους, με τη μετοχή να κερδίζει 1,5%.

Οι μετοχές λιανικού εμπορίου βελτίωσαν επίσης το επενδυτικό κλίμα. «Τα αποτελέσματα από τον κλάδο της λιανικής έχουν ξεκινήσει αρκετά καλά και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να ενισχύσουν την ευρύτερη αφήγηση της ανθεκτικότητας των καταναλωτών και της στενότητας της αγοράς εργασίας”, δήλωσε ο Mayfield της Baird. “Τα αποτελέσματα είναι κρίσιμα από εδώ και πέρα… ο ρυθμός και το εύρος της επιβράδυνσης (ή της εκ νέου επιτάχυνσης) των κερδών θα πρέπει να καθορίσουν την πορεία για τις μετοχές».

Την ίδια ώρα, η Morningstar εκτιμά ότι πολλές μετοχές που βρίσκονται ήδη σε bear market θα μπορούσαν να είναι υποτιμημένες κατά 15%. Όπως εξηγεί, οι αντίξοες συνθήκες που υπήρχαν νωρίτερα μέσα στο έτος στις αγορές θα αρχίσουν να υποχωρούν στις αρχές του επόμενου έτους και θα ωφελήσουν τις μετοχές.

Πάντως, οι traders πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται είτε σε ύφεση είτε κοντά σε αυτήν, αλλά ότι αυτή η συρρίκνωση θα είναι βραχύβια, σύμφωνα με την έρευνα κλίματος τέταρτου τριμήνου της Charles Schwab. Περίπου το 55% αναμένει ότι τυχόν ύφεση θα διαρκέσει λιγότερο από ένα έτος, ενώ το 45% πιστεύει ότι θα διαρκέσει περισσότερο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street