Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες σήμερα, στη σκιά της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και της ισχυρής ανόδου του τεχνολογικού κλάδου.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 3,62%, με ώθηση από τον δείκτη Hang Seng Tech που σημείωσε άνοδο 6,81%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,27%, ενώ ο Shenzhen Component κέρδισε επίσης 1,563%, αν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις της χώρας δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,12%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ήταν περίπου αμετάβλητος και ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,18%, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο.

Συνάντηση Μπάϊντεν-Σι

Οι αγορές παρακολούθησαν τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ πριν από τη σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπαλί. Ο επικεφαλής στρατηγικής της Safanad, John Rutledge, δήλωσε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών πήγε “πολύ καλύτερα” από ό,τι αναμενόταν, αν και το απέδωσε κυρίως στις χαμηλές προσδοκίες.

Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας αυξήθηκαν σημαντικά. Η Tencent σημείωσε άνοδο 7,6%, η Meituan κέρδισε 5,9% και η Alibaba
ενισχύθηκε κατά 9%.

Διαβάστε επίσης: G20: To 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ συναντιέται στο Μπαλί

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company που είναι εισηγμένες στην Ταϊβάν σημείωσαν άλμα 8% καθώς η Berkshire Hathaway αποκάλυψε συμμετοχή ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία. Η μετοχή εκτινάχθηκε έως και 9,44%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών.

Η μάκρο εικόνα

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, χαμηλότερα από την αύξηση 6,3% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 5,2%.

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τους αναλυτές να εκτιμούν αύξηση 1%. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,2% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, χάνοντας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές