
Προχωράει βήμα-βήμα η αδειοδότηση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Αττική. Με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας το 2025, το πρώτο data center region του τεχνολογικού κολοσσού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτιμάται πως θα έχει αποτύπωμα 1 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του τεράστιου πρότζεκτ, που περιλαμβάνει τρία Κέντρα Δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί, έχει μπει σε τροχιά.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημοσιοποίησε προς διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centers in Greece». Η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα βάλει το πρότζεκτ, που έχει υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, στην τελική ευθεία για την υλοποίηση, με πρώτο βήμα τον διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου.
Διαβάστε επίσης – Data Centers: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος
Όπως είχε τονίσει, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, σχολιάζοντας τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η αδειοδότηση της επένδυσης, «το πλάνο για τα data centers δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό. Προχωράμε προσεκτικά. Εάν κάποιος μας έλεγε να κάνουμε εκπτώσεις, θα λέγαμε όχι». Όπως είχε, μάλιστα, επισημάνει στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η συνεργασία με εγχώριες εταιρείες για την υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ.
Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Η Microsoft εμπιστεύθηκε την Ελλάδα
Πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας ανά Κέντρο Δεδομένων
Σύμφωνα με το κείμενο της μελέτης, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα 3 Κέντρα Δεδομένων στη δεκαετία έχει υπολογιστεί σε 976.168.800 ευρώ , εκ των οποίων τα 746.548.800 ευρώ θα κατευθυνθούν σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς γης, της κατασκευής κτηρίων και της προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού. Τα υπόλοιπα 229.620.000 ευρώ υπολογίζονται για λειτουργικές δαπάνες προσωπικού, κόστος συντήρησης κτηρίων και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Επίσης, θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας στη φάση λειτουργίας περισσοτέρων από 100 άμεσων θέσεων εργασίας (35 ανά βάρδια) υψηλής ποιότητας σε κάθε ένα από τα Κέντρα Δεδομένων. Η λειτουργία των τριών data centers θα είναι συνεχής, 365/247, με βάρδιες, με αποτέλεσμα κάθε πόστο να οδηγεί στη δημιουργία 3-4 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι κύριοι τύποι θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα αφορούν στους τομείς της ασφάλειας, της λειτουργίας εγκαταστάσεων και της πληροφορικής.
Η επένδυση της Microsoft αποτελεί ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας μας σε περιφερειακό data hub. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία Κέντρα Δεδομένων σε 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Υπο κατασκευή βρίσκονται σε ακόμα 3 χώρες, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα δημιουργείται το πρώτο data center region στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αναβαθμίζοντας και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σε μια περίοδο που τα δεδομένα εξελίσσονται στον νέο χρυσό.
Στα Σπάτα το μεγαλύτερο από τα τρία data center
Το πρώτο data center, στο οποίο αφορά η δημοσιευθείσα ΣΜΠΕ, θα αναπτυχθεί στην περιοχή των Σπάτων, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού-Βούλια-Προκαλήσι. Ουσιαστικά θα είναι ο μεγαλύτερος κρίκος στην αλυσίδα των τριών εγκαταστάσεων, με διπλάσια δυναμικότητα από τα άλλα δύο, που θα βρίσκονται στο Κορωπί, σε απόσταση 9-10 χλμ. από το εν λόγω ακίνητο. Η δυναμικότητά του θα είναι 19,2 MW.
Ο λόγος που επιλέγεται η λύση της συστάδας τριών Κέντρων Δεδομένων, που θα λειτουργούν σε απόλυτη μεταξύ τους, είναι η τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών, π.χ. λόγω φυσικής καταστροφής.
Όπως περιγράφεται στη μελέτη, το πρώτο data center θα απλώνεται σε δύο οικόπεδα, επιφάνειας 69.538,91 τ.μ. και 14.999,35 τ.μ. αντίστοιχα, που διαχωρίζονται από δρόμο. Αυτά βρίσκονται περίπου 1,5 χλμ. βόρεια της πόλης των Σπάτων, 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας και 5 χλμ. βόρεια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο μεγαλύτερο εκ των δύο θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Δεδομένων, τόσο ο πυρήνας, το λεγόμενο Ballard Building, με τους διακομιστές, τον μηχανολογικό χώρο, το ηλεκτρολογικό υλικό, όσο και το κτήριο διοίκησης.
Θα δημιουργηθεί επίσης, περιφραγμένος χώρος για την αποκλειστική χρήση υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με ανεξάρτητη είσοδο από τη νότια πλευρά του οικοπέδου. Εντός του χώρου εγκατάστασης θα δημιουργηθεί και εσωτερικός υποσταθμός για τη διανομή της μέσης τάσης στο οικόπεδο.
100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές
Εστιάζοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η ενέργεια που θα καταναλώνεται στα data centers θα προέρχεται στο σύνολό της από ανανεώσιμες πηγές.
Εξάλλου, η Microsoft έχει δεσμευτεί για την κατανάλωση 100% πράσινης ενέργειας ως το 2030. Κάθε εγκατάσταση θα διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας, που θα συνδέεται κατάλληλα με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως προβλέπεται στη ΣΜΠΕ, πρόκειται να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στον ειδικό χώρο στάθμευσης εντός της κύριας εγκατάστασης.
Επίσης, εντός και εκτός της κύριας εγκατάστασης του data center θα εγκατασταθεί «έξυπνος» και ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός LED. Οι έλεγχοι κατανάλωσης ενέργειας από τον φωτισμό θα πραγματοποιούνται από φωτοκύτταρα, χρονοδιακόπτες και κατάλληλους αισθητήρες, ώστε να μην ενεργοποιείται άσκοπα ο φωτισμός. Οι εξωτερικοί χώροι και οι χώροι έκτακτης ανάγκης, όπου
θα βρίσκεται το προσωπικό για μεγάλά χρονικά διαστήματα θα ελέγχονται χειροκίνητα.
Θα τοποθετηθεί, ακόμη, σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτηρίων, με real time παρακολούθηση. Επίσης, θα εγκατασταθεί σύστημα διαχείρισης κτηρίου, το οποίο θα ελέγχει και μπορεί να ειδοποιεί σε περίπτωση αυξημένης κατανάλωσης.
Για την εξυπηρέτηση του κυρίως κτηρίου προβλέπεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού προς χρήση στο σύστημα ψύξης, ενός αντλιοστασίου, μιας μονάδας αντίστροφης ώσμωσης, τρεις δεξαμενές αποθήκευσης νερού και δύο λίμνες ανάσχεσης/αποθήκευσης ομβρίων υδάτων στην είσοδο της εγκατάστασης.
Όσον αφορά, δε, στη διαχείριση του νερού, θα είναι διαθέσιμος αποδοτικός εξοπλισμός και συστήματα για την κατανάλωση και για εργασίες καθαρισμού, ενώ θα γίνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση.
Τέλος, θα εγκατασταθούν μετρητές ή ροόμετρα σε διάφορα σημεία των λειτουργικών συστημάτων και του εξοπλισμού για τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού, ρεύματος και καυσίμου.


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων