Έντονη νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις εκτιμήσεις τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και της ανάπτυξης να βρίσκονται στο επίκεντρο των αποφάσεων και των διαφοροποιήσεων των τελευταίων ημερών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,06%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,12% στις 7.376 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,36% στις 14.379 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,15% στις 6.634 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Μικτά πρόσημα

Νικητές και χαμένοι στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Virgin Money σημείωσε άλμα άνω του 15% για να ηγηθεί του Stoxx 600, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των κερδών προ φόρων για το οικονομικό έτος 2022 και ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών (59,4 εκατομμυρίων δολαρίων). Στον αντίποδα, οι μετοχές της International Distributions Services – που διαπραγματεύεται ως Royal Mail – υποχώρησαν κατά 5%, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει περαιτέρω κύματα επιζήμιων απεργιακών κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους κατά την περίοδο των διακοπών.

Η εξάρτηση από τα δεδεμένα

Οι επενδυτές μπορεί να είναι λίγο πιο προσεκτικοί την εβδομάδα που άνοιξε σήμερα, με τις μετοχές να αναζητούν κατεύθυνση και τα μηνύματα της αγοράς ομολόγων για ύφεση να παραμένουν. Η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών την Πέμπτη στις ΗΠΑ αναμένεται να σημαίνει ότι οι αγορές θα είναι πιθανότατα πιο επιφυλακτικές την Τετάρτη και την Παρασκευή.

«Είναι πραγματικά μια εβδομάδα όπου η εξάρτηση από τα δεδομένα είναι η φράση-κλειδί», δήλωσε ο Julian Emanuel, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος στην Evercore ISI. «Η προδιάθεση για τις μετοχές είναι υψηλότερη, εκτός εάν τα δεδομένα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και οι κεντρικές τράπεζες παραμείνουν πιστές στις επιθετικές τους πολιτικές», πρόσθεσε.

Πάντως, η πιθανότητα να διολισθήσει η ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση αυτόν τον χειμώνα έχει μειωθεί, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Η μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και το ήπιο φθινόπωρο συνέβαλαν στη βελτίωση των προοπτικών της Ένωσης.

Την ίδια ώρα, ανησυχίες προκαλεί η νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid 19 στην Κίνα, ενώ την Κυριακή η χώρα ανέφερε 26.824 νέα τοπικά κρούσματα, πλησιάζοντας το ανώτατο όριο της πανδημίας της χώρας τον Απρίλιο. Το τελευταίο κύμα δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Κίνας να επιμείνει στις προσαρμογές που έχει κάνει στην πολιτική της zero covid, η οποία καλεί τις πόλεις να είναι πιο στοχευμένες στα μέτρα καταστολής και να απομακρυνθούν από τα καθολικά λουκέτα και τα τεστ που έχουν στραγγαλίσει την οικονομία.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη πτώση σημείωσαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του διανεμόμενου φυσικού αερίου. Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 4,2%, έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων για αύξηση 0,9%. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 34,5%, που ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 41,5%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επικράτησαν στο τέλος οι αγοραστές

Σε πλάγια γραμμή, αλλά και με έντονη μεταβλητότητα, κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε μεν να απορροφήσει την προσφορά, αλλά όχι να κάνει ένα ακόμη βήμα μακριά από τις στηρίξεις και πιο κοντά στο στόχο των 900 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,21% στις 891,81 μονάδες, με τον τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές